O miză pentru euro-alegeri: o Uniune mai competitivă sau una de ”liga a doua”?

Via: rfi.ro

Publicitate

În primăvara acestui an, MEDEF a lansat un set de 30 de propuneri pentru o Uniune Europeană mai competitivă. Propunerile au în vedere încurajarea reindustrializării și a inovației, , simplificarea birocrației sau crearea unor campioni europeni în domenii cheie.

Aceste propuneri vor fi puse pe agenda viitoarei Comisii Europene, care va rezulta în urma alegerilor din 9 iunie.

Fabrice Le Saché a fost prezent la București, în cadrul unei conferințe organizate de Confederația patronală Concordia, pentru a întări legăturile cu organizațiile patronale din Europa Centrală și de Est.

În interviul acordat RFI Romania, vicepreședintele MEDEF a explicat motivele pentru care organizația a ținut să înainteze propunerile pentru o Europă mai competitivă, precum și actualul context economic și geopolitic:

”Aceste propuneri pleacă de la o constatare. Și aceasta este că economia europeană se decuplează în raport cu cea a Statelor Unite și a Chinei. Vedem un mare număr de indicatori. Creșterea economică este mai mare în Statele Unite decât în Europa.

Inovarea: sunt mai multe brevete depuse în China decât în Europa. Mișcarea banilor: vedem că economiile părăsesc Europa pentru a fi vărsate în Statele Unite. Vedem de asemenea că Produsul Intern Brut pe locuitor devine tot mai divergent între Statele Unite și Europa, productivitatea diferă tot mai mult între cele două regiuni.

Deci, trebuie să reacționăm, și încă foarte repede. Iar rolul Europei este important, pentru că 70 la sută din reglementările care guvernează întreprinderile noastre își au originea la Bruxelles și Strasbourg. Piața unică este o enormă oportunitate pentru întreprinderile noastre, sunt 450 de milioane de consumatori, iar 60% din exporturile franceze merg pe piața unică a Uniunii Europene.

Trebuie să fim interesați de ce se întâmplă la Bruxelles și Strasbourg pentru că regulile din țările noastre vin de acolo.

Avem ambiții mari asupra decarbonizării, dar nu este sufiient – acestea trebuie însoțite de o ambiție pentru producție, de creștere, de competitivitate, de inovare. Decarbonizarea nu poate fi făcută fără toate aceste ambiții.

Deci, propunerile noastre țin cont de toate aceste aspecte dar și de contextul geopolitic, de războiul aflat la porțile noastre, de invazia barbară a Rusiei în Ucraina.

Toate acestea schimbă perspectiva despre Europa. Vorbim despre extindere, suntem 27, mâine poate vom vi 37, vorbim despre cum putem finanța mai bine întreprinderile, despre piețele de capital, vorbim despre cum să producem mai mult pe terenul european.

Vedem că prietenii noștri americani, prin Inflation Reduction Act , subvenționează industria cu 400 de miliarde, chinezi, de asemenea, folosesc subvențiile și dumpingul”.

Iar noi, Europa, ce putem face pentru a accelera ?

”Noi propunem înființarea unui fond suveran european care poate avea efect de pârghie, propunem o neutralitate tehnologică, pentru a putea avea o diversitate de soluții – de exemplu, în sectorul energetic, nuclear, energiile regenerabile, al gazului. În concluzie, un mix energetic. Și nu este Comisia Europeană cea care să spună exact ce tehnologii trebuie să utilizeze întreprinderile.

Rolul Europei este să dea repere, obiective pe termen lung, iar al întreprinderilor este de a finanța inovarea, de a cerceta, de a reuși sau de a se înșela, acesta este rolul sectorului privat.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns