Orban la RFI: Bugetul pe 2025, o utopie. Reforma statului, frecție la picior de lemn

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, consideră că datele pe care se bazează bugetul pe 2025 sunt nerealiste: ”Se estimează venituri la bugetul general consolidat reprezentând 35% din PIB. Este o utopie, nu se va realiza acest nivel de venituri, s-au estimat venituri de 667 de miliarde de lei”.

Fostul premier spune că ”toate motoarele de creștere economică sănătoase sunt gripate”: ”Creșterea economică mi se pare supraevaluată. Toate motoarele de creștere economică sănătoase sunt gripate, din cauza politicilor guvernamentale profund greșite, care continuă, din păcate, pentru că avem practic același Guvern, Guvernul Ciolacu de după alegeri e ca și cum n-am fi avut alegeri (…). Veniturile sunt umflate cu pompa”.

Reforma statului, ”frecție la un picior de lemn”

Întrebat cum crede că va arăta restructurarea instituțiilor statului, Ludovic Orban a răspuns: ”Frecție la un picior de lemn. Eu mă uit la limitele creditelor bugetare, au rămas la 8,9% din PIB cheltuielile de personal, deci practic, nu s-a modificat nimic. Ce se face, că se mai dau afară 200 de oameni sau se reduc 260 de posturi, nu neapărat sunt concediați oameni la Senat și la Cameră, reprezintă o frecție la un picior de lemn”.

În opinia sa, ”reformarea statului presupune o regândire a funcțiilor statului, o trecere spre un stat minimal, un stat suplu, care presupune retragerea statului și implicit reducerea numărului de angajați și mai ales a cheltuielilor de personal. Nu se întâmplă acest lucru. Mie îmi arată structura acestui buget că ei de fapt nu au de gând deloc să facă o reformă care să reducă practic birocrația și costurile statului, pentru activități care nu au nici un fel de folos general”.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns