Pacient cu cancer de colon în stadiu avansat, operat de dr. Decebal Fodor de la Spitalul Regina Maria Brașov. Fără...

Via: hotnews.ro

​Durerile groaznice de burtă și scaunele modificate l-au determinat pe Toma Agheorghesei, un bărbat în vârstă de 55 ani să meargă la spital, la camera de gardă a spitalului Regina Maria Brașov. Nu mai avusese probleme cu sănătatea până la acea dată. Însă această vizită la medic avea să-i schimbe radical viața. A fost diagnosticat cu un cancer colorectal în stadiul trei, operat de două ori în șase luni, alegându-se cu anus contra naturii temporar. Bărbatul se poate considera acum un om norocos. „Nu trebuie să-ți fie frică. Medicii știu ce au de făcut și simți că ești pe mâini bune”, spune acum Toma Agheorghesei, referindu-se la dr. Decebal Fodor, chirurg la Spitalul Regina Maria din Brașov (FOTO), medicul care l-a operat și la echipa multidisciplinară care s-a ocupat de el.

Dr. Decebal FodorFoto: Regina Maria

O boală silențioasă

În România, cancerul colorectal se clasează pe primul loc în topul cazurilor noi depistate de cancer. 12.938 de pacienți au fost diagnosticați cu acest tip de cancer în țara noastră, conform datelor Globocan 2020.

„Din păcate, sunt tot mai frecvente cazurile de cancer colorectal în stadiul trei care vin la spital comparativ cu stadiile incipiente, poate și pentru că evoluția bolii este silențioasă. Pacienții nu recurg la metode de screening pentru a depista din vreme cancerele care provin din polipi care se transformă. Procesul de transformare a unui polip durează ani de zile, undeva între 8-10 ani”, a atras atenția dr. Decebal Fodor, medic specialist în chirurgie generală la Spitalul Regina Maria din Brașov.

O echipă multidisciplinară mobilizată rapid pentru un caz complex

Toma Agheorghesei avea o tumoră mare și un polip de 21 mm pe colon de care nu știa. Însă corpul îi dădea tot mai multe semnale că nu e bine. În ultimele luni pierduse în greutate câteva kilograme, avea tulburări ale tranzitului intestinal și dureri abdominale mari.

Dr. Carmen Neagu, medic specialist în medicină internă (FOTO), era de gardă la Spitalul Regina Maria din Brașov în ziua în care când Toma a venit la spital.

„S-a prezentat la camera de gardă pentru modificarea stării generale de sănătate: asteno-fatigabilitate, scădere ponderală de 15 kg în ultimele 3 luni, acuze mai accentuate în ultimele 3 zile soldate cu greață, vărsătură, amețeli”, a spus dr. Carmen Neagu, care l-a suspicionat de tumoră de colon și l-a îndrumat să facă mai multe investigații: CT, RMN, colonoscopie.

RMN-ul a confirmat că există o tumoră la nivelul colonului sigmoid. Și asta nu era tot, Toma mai avea și un polip de 21 de milimetri despre care nu se știa de ce natură este: benign sau malign, fiind necesară o colonoscopie.

„În cadrul spitalului nostru punem întodeauna accent pe colaborarea interdisciplinară pentru găsirea unei soluții cât mai rapide de evaluare și apoi stabilirea conduitei terapeutice, mai ales în cazurile în care suspicionăm neoplazii. Astfel, accesul la colonoscopie s-a făcut extrem de rapid, la circa 36 de ore de la consultul din camera de gardă.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns