Citiți continuarea
Partidul Visul Georgian a obţinut 54,08% dintre voturile exprimate, iar coaliţia proeuropeană 37,58%, după numărarea voturilor în peste 99% dintre secţiile de votare, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedintele Comisiei Electorale Centrale Giorgi Kalandarişvili.
Scrutinul s-a ”desfăşurat într-un mediu calm şi liber”, a subliniat el, în pofida unei serii de incidente violente, distribuite larg pe reţele de socializare sâmbătă.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, opoziţia a refuzat însă să-şi recunoască înfrângerea.
”Nu recunoaştem rezultatele falsificate ale alegerilor furate”, a declarat într-o conferinţă de presă şefa Mişcării Naţionale Unite (MNU), unul dintre cele patru partide ale coaliţiei opoziţiei, Tina Bokuşava.
Liderul Partidului Akhali, Nika Gvaramia, a denunţat ”o uzurpare a puterii şi o lovitură de stat constituţională” şi a dat asigurări că opoziţia a ”decriptat scehma falsificării” scrutinului.
Opoziţia acuză Partidul Visul Georgian, care se află la putere din 2012, de o derută autoristaristă prorusă şi de faptul că îndepărtează Georgia de UE şi NATO, la care are de asemenea ambiţia să adere.
Guvernul anunţa înainte de scrutin că vrea să obţină trei sferturi din mandatele din Parlament, un prag indispensabil pentru a modifica Constituţia, iar în virtutea acestui plan să interzică partidele prooccidentale din opoziţie.
El urmează să dispună de 91 dintre cele 150 de mandate în Parlament – o majoritate suficientă să guvernezse, însă sub pragul de două treimi pe care-l viza pentru a modifica Constituţia.
Georgia intră ”într-o perioadă de instabilitate pe o perioadă nedeterminată, iar speranţele sale europene s-au evaporat, cel puţin cât timp Visul Georgian se află la putere”, declară analistul Gela Vasadze de la Centrul de Analiză Staregică privind Georgia, potrivit News.ro.
Georgia a fost zguduită în mai de manifestaţii mari împotriva unei legi privind ”influenţa străină”, inspirată de o legislaţie rusă privind ”agenţii străini”, folosită pentru a zdrobi societatea civilă.
Bruxellesul a ”îngheţat” apoi procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Statele Unite au impus sancţiuni unor oficiali georgieni.
Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională