Citiți continuarea
Regulile pentru radiouri și televiziuni sunt destul de stricte in ceea ce privește durata campaniei. În schimb, campania electorală a inceput deja pe rețelele sociale iar candidații se întrec in postări, live-uri și filmulețe, în încercarea de a atrage și publicul tânăr la vot. Petrișor Obae, fondator Paginademedia.ro spune că politicienii și-au schimbat discursul pe Tik Tok , Facebook sau Instagram față de cum se prezintă la televiziuni:
“Într-un fel vorbești pe TV unde ai topicuri precum salarii, pensii, sistem medical, deficit bugetar și cu totul altfel vorbești în online. Și online-ul, la rândul lui, se împarte în mai multe pătrățele: pe Facebook ai un public matur, un public matur, un public în general, care mai cunoaște problemele politice, în timp ce pe Tik-Tok ai un public extrem de tânăr, care nu știe ce înseamnă politica. Și aici, măiestria candidaților în a reuși să comunice cu aceste publicuri va face diferența. Pentru că, de exemplu, nu poți apărea pe Tik-Tok la fel cum apar la TV, adică în costum, la cravată, cu același mod de a vorbi. Pentru că publicul acela nu te va percepe ca un personaj cu care ei să rezoneze. Pe de altă parte, și dacă ești îmbrăcat mai lejer, sport și încerci să faci lucruri pe care le fac și ei, de exemplu, mergi la McDonald’s, s-ar putea să nu îți iasă, pentru că am avut cazul acum mulți ani, în care Adrian Năstase încerca să fie și el glumeț, precum era Traian Băsescu. Nu i-a ieșit. Pur și simplu nu îi ieșea, era o chestiune de abilități, de lucruri personale. Și asta se întâmplă în online. Mai este și un alt aspect extrem de important, nu numai la nivel de aparență, cât la nivel de profunzime, de mesaj. Cazuri precum Nordis au fost tratate într-un fel pe online și altfel pe TV. Pe TV, legătura între Nordis sau posibila legătură între Nordis și PSD s-a pierdut printre rânduri. În online, dacă urmăreai online-ul sau Tik-Tok , vedeai că oamenii care povesteau despre aceste subiecte făceau legăturile. Deci e un alt fel de public. Nu merge cu mesaje de aburire, trebuie să fii autentic. Dacă nu ești autentic, mai rău ai pierdut decât ai câștigat, pentru că mai mult te poate respinge lumea decât te poate accepta și alege să pună ștampila pe tine.
Rep: Vedem pe Tik-Tok, unde nu există filtre, cum unii politicieni fac live-uri în care promit tot ce le trece prin cap în cazul în care vor fi aleși sau fac acuzații la adresa contracandidaților fără probe de multe ori. Este este periculos faptul că nu există cenzură? În ce măsură credeți că pot influența aceste ieșiri rezultatele la vot?
Petrișor Obae: “Ai pus un punct foarte, foarte important, pentru că pe televiziuni, așa cum este ea, există niște legi după care lumea funcționează. Pe televiziune nu poți face orice acuzații, nu poți spune minciuni. De ce? Pentru că există o lege a audiovizualului care te împiedică să faci astfel de lucruri.