Piața muncii, în primul semestru din 2024: Se caută angajați în retail, servicii și call – center / BPO

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Aproximativ 150.000 de joburi noi au fost postate, în prima jumătate a anului pe cea mai mare platforma de recrutare online din România. Cel mai mult se caută angajați în retail, servicii, industria de call center, turism și construcții. Bogdan Badea, CEO Ejobs Romania spune la RFI că numarul locurilor de muncă disponibile a cunoscut o ușoară scădere , însă numarul de CV-uri noi a crescut față de anii trecuți:

„În primele 6 luni din 2024, principala provocare cred că este tendința internațională de ușară frânare a angajărilor la nivel global. Se simte acest lucru. Cred că singura ferită în acest moment este America, dar am văzut această tendință de precauție în a da drumul la angajări cam în toată Europa, având portaluri similare cu al nostru, cam în toată Europa, vedem că această tendință de precauție din partea angajatorilor este o tendință europeană, am putea spune, dar vedem în ultima perioadă mă refer la mai și iunie, o revenire a angajatorilor pe piață din ce în ce mai puternică. Tendința inversă pe care o vedem, și o provocare mai mult pentru candidați, este că numărul de locuri de muncă nu a mai fost atât de generos și am văzut din ce în ce mai multe aplicări la joburi. Avem o creștere față de anul trecut și aici am văzut semnificativă. O semnificativă creștere este numărul de CV-uri noi. Practic, asta înseamnă că avem oameni care intră pe piața forței de muncă. Nu neapărat aplică în primă fază, dar măcar se activează pe piața forței de muncă, ceea ce înseamnă că este evident o dorință de schimbare la la în candidați. În România au fost puse peste 150.000 de locuri de muncă în primele șase luni din 2024. Principalele domenii sunt retailul, zona de servicii și zona de call-center. Sunt principalii trei angajatori. Și aceste trei industrii, în ultimii cinci ani de zile au fost constant în top 3, cu mici schimbări de locuri. Aceste trei industrii au ținut practic top 3 în ultimii cinci ani de zile. „

Rep:Ce s-a schimbat în anunțurile de angajare? Sunt mai multe joburi cu salariul la vedere față de anii anteriori?

Bogdan Badea: Am ajuns undeva la 40-45% procent de locuri de muncă cu salariul la vedere. Creșterea este semnificativă, având în vedere că înainte de pandemie vorbeam de sub 10%. Da, avem o creștere de la 10%, joburi cu salariu la vedere la peste 40%. Ideea este că lucrurile acestea se vor schimba spre 100% anul viitor, când va intra directiva europeană în vigoare și în România și practic vom fi obligați toți angajatorii să postăm salariul în anunțurile de angajare. „

Rep: Se observă o tendință a scăderii ofertei pentru joburile remote. Care ar fi motivul?

Bogdan Badea: „Motivul scăderii pentru joburile remote este reîntoarcerea din partea companiilor către către zona hibridă sau către zona de a chema angajații. 5 zile din 5 într-o săptămână la birou. Am văzut tendința aceasta undeva în 2022 a început și vedem o scădere din ce în ce mai mare a joburilor remote.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns