Politicile monetare divergente ale UE și SUA riscă să creeze probleme în zona euro – economist

Via: hotnews.ro

Perspectiva ca Banca Centrală Europeană (BCE) să se îndepărteze de Rezerva Federală în privinţa reducerii dobânzii de referinţă va fi probabil ”deosebit de negativă” pentru zona euro, potrivit unui economist citat de CNBC, transmite News.ro.

plată cu euroFoto: Photo 7239331 © Alain Lacroix | Dreamstime.com

BCE pare pe cale să reducă ratele dobânzilor în iunie, cu excepţia oricăror surprize majore, iar datele recente privind inflaţia au susţinut de atunci argumentele pentru o reducere iminentă a costurilor îndatorării.

Între timp, banca centrală a Statelor Unite a menţinut ratele dobânzilor constante, miercuri, Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă pentru stabilirea ratelor invocând ”lipsa de progrese suplimentare” în încetinirea inflaţiei la ţinta de 2%.

Rezerva Federală a declarat că nu se aşteaptă să reducă dobânzile până când nu va dobândi ”o încredere mai mare” că inflaţia revine în mod sustenabil către nivelul ţintă, reiterând limbajul folosit după reuniunile din martie şi ianuarie.

Astfel, BCE pare să fie pe cale să reducă ratele dobânzilor înaintea Fed. „Problema reducerii dobânzilor în acest moment este că BCE consideră de la sine înţeleasă puterea monedei euro. Iar dacă încep să reducă dobânzile înainte de Rezerva Federală, asta dă, practic, lumii un semnal că euro trebuie să slăbească”, a declarat Daniel Lacalle, economist-şef la Tressis Gestion.

„Şi dacă euro slăbeşte, factura importurilor din zona euro va creşte, ceea ce face şi mai dificilă creşterea zonei euro”.

Lacalle a spus că o reducere a ratei dobânzii cheie a BCE în iunie nu va determina companiile germane, franceze sau spaniole să ia mai mult credit „pentru că o reducere mică a dobânzii nu este motorul cererii de credite”.

Cererea de credit se referă la apetitul pentru împrumuturi de afaceri şi de consum. El a adăugat: „Ceea ce face ca cererea de credit să fie interesantă sau să crească, este faptul că [există] oportunităţi economice şi de investiţii şi acestea sunt înfrânate de reglementări şi de politica energetică greşită a zonei euro”.

Lasă un răspuns