Premierul Ciolacu dă startul „țopăielii” fiscale, varianta 2024

Via: rfi.ro

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu a început să vorbească prea mult despre modificările fiscale. Dacă o ține așa, anul acesta va semăna cu 2023, atunci când toată vara au apărut tot felul de variante de schimbări fiscale din care nu a înțeles nimeni nimic.

De exemplu, la sfârșitul săptămânii trecute, premierul a declarat că impozitarea progresivă va viza doar veniturile excepționale, după cum le-a numit Marcel Ciolacu. În afirmația premierului se ascund două semne de întrebare: primul este cel referitor la iminența introducerii impozitării progresive. Nu anul acesta, evident, ci anul viitor.

Un al doilea semn de întrebare este cel privind veniturile excepționale. Nu știm la ce se referă premierul, chiar dacă acesta dă un exemplu și anume că nu se poate impozita cu același nivel un teren care a fost cumpărat cu 1.000 euro și a fost vândut cu 10 milioane de euro. Exemplul nu ne spune mare lucru, pentru că ar trebui să existe informații mult mai precise în cazul în care se dorește o schimbare a sistemului fiscal. Doar că premierul este, ca de fiecare dată când vine vorba de economie, mult prea vag în declarații.

Cea de ieri nu face excepție. Aflat la o întâlnire de campanie, Marcel Ciolacu a avansat din nou câteva idei de modificare a fiscalității. Prima, este ca familiile cu mai mulți copii să beneficieze de o reducere de impozite, cu scopul de a găsi o soluție la degradarea indicatorilor demografici și a doua este referitoare la introducerea unui sistem de deduceri fiscale.

Deja, la acest capitol, lucrurile devin mai complicate, în sensul că premierul aruncă niște idei care ar trebui clarificate. Sistemul de deduceri fiscale este legat, din nou, de impozitul progresiv. Respectiv, deducerile, care nu înseamnă nimic altceva decât scăderea din baza de impozitare au mai multe roluri. În primul rând, deducerile fiscale reduc nivelul de impozitare. Adică, în cazul unui impozit progresiv pentru unele cote se pot aplica deduceri fiscale la anumite produse sau servicii cumpărate.

În al doilea rând, sistemul de deduceri este o pârghie de dezvoltare a economiei. În sensul că alegerea produselor sau serviciilor incluse în pachetul de deduceri va încuraja consumul acestora. Întrebarea este: care vor fi produsele sau serviciile ce urmează a fi cuprinse în sistemul de deducere? Serviciile de educație privată? Sau cumpărăturile de produse alimentare? De ce nu mobila? Dar, asigurările de viață sau de sănătate? Sunt multe semne de întrebare care vor trebui clarificate dacă se va introduce un astfel de sistem, mai ales că interesele diferitelor industrii sau sectoare economice sunt să se afle pe lista produselor sau serviciilor deduse. Un avantaj clar al sistemului de deduceri este că încurajează economia fiscalizată, pentru că reducerea de impozit nu se poate face decât pe baza unui bon fiscal sau a unei facturi fiscale

În al treilea rând, deducerile acordate ar trebui să fie gestionate de către fisc. Astfel, ANAF ar avea nevoie de un sistem informatic de calitate care să fie capabil să administreze sistemul de deducere, adică să calculeze pentru fiecare contribuabil care beneficiază de reduceri fiscale cât are de plată.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns