Premiul Nobel pentru Economie | O economie democratică e mai prosperă decât una nedemocratică (Interviu)

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Prin lucrările lor, cei 3 laureaţii ai premiului Nobel ”au demonstrat importanţa instituțiilor pentru prosperitatea unei țări. Societățile cu un stat de drept slab și instituții care exploatează populația nu generează creștere economică sau schimbări în bine, se arata in studiile laureaților premiului Nobel.

Foarte importantă este și democrația. Acești economiști demonstrează faptul că țările cu regimuri democratice înregistrează creștere economică mai mare decât cele cu regimuri nedemocratice, spune la RFI vicepreședintele CFA România, Adrian Codirlașu

Reporter: Ce să înțelegem de aici? Ce trebuie să învățăm?

Adrian Codirlașu: Cei trei economiști care au luat în acest an premiul Nobel pentru economie vorbesc despre o economie incluzivă și despre instituții puternice care protejează cetățeanul. În felul acesta nu este generat în economie hazard moral. Extrem de important este statul de drept și faptul că existe instituții care să apere statul de drept. Cetățenii percep faptul că statul de drept este apărat și că instituțiile lucrează în favoarea lor. În caz contrat, când corupția este ridicată, iar ceea ce se produce este doar pentru clasa conducătoare, aceste societăți nu o duc bine mult timp și în general regresează. Iarăși, foarte importantă este democrația. Acești economiști demonstrează faptul că țările cu regimuri democratice înregistrează creștere economică mai mare decât cele cu regimuri nedemocratice. Arată inclusiv faptul că atunci când se trece de la un regim totalitar la unul democratic există o anumită perioadă și creștere economică.

Reporter: Este suficient să fie democrație? Putem pune semnul egal între democrație și creștere economică, bunăstare?

Adrian Codirlașu: Trebuie să fie democrație. Fiind democrație clasa conducătoare poate fi schimbată și democrația pune presiune pe ea pentru a lucra în folosul cetățenilor. Într-adevăr, vedem cazuri în care este democrație, dar este corupție foarte mare. Atunci, înlocuind un regim corupt cu altul tot corupt nu ne duce la o creștere incluzivă. Acești economiști spun că sunt importante și instituțiile care să ducă către un stat de drept și un stat care muncește în folosul cetățenilor.

Reporter: Tot potrivit studiilor celor trei instituțiile pot afecta prosperitatea unei națiuni. Cum ar trebui să arate instituțiile într-o societate care să lucreze în folosul cetățeanului?

Adrian Codirlașu: Există un set de legi, iar aceste instituții trebuie să le aplice. Și în România legile sunt bune, numai că avem gap-uri în ale aplica pe toate. Nu e suficient doar să existe legi. Acestea trebuie și aplicate de către instituțiile statului. În modul acesta populația și agenții economici capătă încredere în acea economie și realizează investiții. În caz contrar, dacă pierd încrederea în acele instituții apare ceea ce se numește hazardul moral. Nu mai funcționează bine economia, populația nu mai e interesată și nu își mai vede un viitor în acele societăți.

Reporter: Tot potrivit studiilor efectuate de cei trei economiști, nu este suficient să ai resurse pentru a fi o națiune prosperă. Sunt țări care nu au resurse, dar sunt prospere. Așa cum sunt multe alte țări care au resurse și nu sunt prospere. Ce face diferența?

Adrian Codirlașu: La fel, instituțiile și modul în care este repartizată acea bogăție.

Citește articolul pe rfi.ro

Leave a Reply