Proiect USR: Românii vor putea direcționa 50% din contribuția la sănătate aferentă salariului minim pe economie către un asigurator privat...

Via: hotnews.ro

​Românii ar urma să poată direcționa – dacă vor dori să opteze pentru acest lucru – 50% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă salariului de bază minim brut către un asigurator privat de servicii de sănătate, prevede un proiect de lege depus de USR la Parlament. În cazul persoanelor care au salariu mai mare decât salariul minim pe economie, contribuția care va putea merge către un asigurator privat, în cazul în care persoana respectivă va opta pentru acest lucru, va fi tot de 50% din contribuția aferentă salariului minim, diferența urmând să meargă în continuare către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

SpitalFoto: Tommaso79 | Dreamstime.com

Ce va oferi CNAS și ce va oferi asiguratorul privat:

Persoana care devine asigurată în sistemul de asigurări private de sănătate îşi va păstra calitatea de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în cadrul pachetului programelor naţionale de sănătate (pentru pacienții cu boli cronice) și pentru urgențe medicale. În afara acestor servicii, pachetul de bază de servicii medicale se va muta, practic, în responsabilitatea asiguratorului privat.

Deputatul USR Claudiu Năsui, inițiatorul proiectului de lege, a declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care ar trece de Parlament, o astfel de lege ar stimula concurența în domeniul serviciilor medicale, iar calitatea acestora ar crește. Claudiu Năsui mai spune că suma care va trece către un asigurator privat, în cazul unei persoane care optează pentru acest lucru, va fi de aproximativ 165 de lei lunar.

Printre inițiatori se numără, în afară de Claudiu Năsui, și deputații USR Adrian Wiener și Emanuel Ungureanu, membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

„Scopul sistemului de asigurări private de sănătate este finanţarea ocrotirii sănătăţii populaţiei într-un sistem concurenţial care să garanteze libera alegere de către asiguraţi a asigurătorului de sănătate prin dreptul asiguraţilor de a solicita transferul, în numele lor, a unei contribuţii din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate către asigurătorul de sănătate ales”, arată inițiatorii.

Asiguratorii privați ar putea oferi, contra unor sume suplimentare plătite, și alte servicii complementare, precum acces mai rapid la anumite servicii medicale sau condiții hoteliere mai bune la internarea în spital, potrivit inițiatorilor proiectului de lege.

Autorizarea pentru activitate de asigurare privată de sănătate de bază ar irma să fie făcută de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cele mai importante prevederi ale proiectului de lege:

O persoană poate deveni asigurată în sistemul de asigurări private de sănătate de bază prin semnarea unui contract de asigurare privată de sănătate de bază, din proprie iniţiativă.Este interzisă delegarea sau reprezentarea pentru semnarea contractului de asigurare privată de sănătate de bază.ASF aprobă contractul-cadru de asigurare privată de sănătate de bază al fiecărui asigurător de sănătate, precum şi modificările acestuia, dacă sunt întrunite condiţiile legale, în termen de 10 zile lucrătoare de la momentul solicitării.Persoana care devine asigurată în sistemul de asigurări private de sănătate şi care optează pentru recuperarea parţială a contribuţiei sale din Fondul naţional unic de asigurări sociale de stat, îşi încetează calitatea de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în pachetul de servicii de bază de la data intrării în vigoare a asigurării private de sănătate de bază.Persoana care devine asigurată în sistemul de asigurări private de sănătate îşi păstrează calitatea de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în cadrul pachetului programelor naţionale de sănătate, astfel cum sunt reglementate de Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.Cuantumul contribuţiei recuperate este în valoare de maxim 50% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată Fondului naţional unic de asigurări sociale de stat aferentă unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns