Protestele agricultorilor din Germania

Via: rfi.ro

William Totok

Ţăranii germani protestează de cîteva zile în toată ţara împotriva politicii agricole a guvernului. Manifestaţia centrală a avut loc astăzi la Berlin, unde au fost prezente circa 10.000 de persoane, sosite pe 3.000 de tractoare şi 2.000 de camioane. Capitala este împînzită de poliţişti care au încercat deja duminică seară să blocheze deplasarea cîtorva tractoare în faţa Porţii Brandenburg.

Protestele au izbucnit după ce executivul de la Berlin a anunţat că va elimina treptat scutirea de accize pe motorină destinată agriculturii.

De această scutire profită sectorul agricol de şapte decenii.

În urma protestelor, guvernul a renunţat la reducerea imediată a subvenţiilor. Totodată, s-a anunţat că scăderea subvenţiilor va avea loc treptat, în următorii trei ani. S-a renunţat, de-asemenea, la proiectata anulare a scutirii de impozit pe maşini agricole.

Ţăranii susţin că politica guvernului contribuie la falimentarea agriculturii germane.

Pentru a explica situaţia de criză în care se află finanţele federale, a venit însuşi ministrul finanţelor, liberalul Christian Lindner, ca să vorbească ţăranilor înfuriaţi.

În momentul cînd preşedintele Asociaţiei Ţăranilor Germani (Bauernverband) Joachim Ruckwied a anunţat mulţimea adunată în faţa Porţii Brandenburg că va vorbi ministrul, au izbucnit fluierături şi proteste verbale.

Mesajul către ţărani al lui Lindner nu s-a putut înţelege. Pe alocuri au avut loc altercaţii cu forţele de ordine. Fără a oferi alte detalii, poliţia a anunţat (pe X – fostul Twitter) că au fost reţinute mai multe persoane.

În esenţă, Lindner a transmis ţăranilor protestatari că guvernul este confruntat cu probleme bugetare. Din această cauză, fiecare cetăţean are datoria de a participa la depăşirea dificultăţilor. Lindner a mai spus că înţelege nemulţumirile, făcînd promisiunea că se va reduce birocraţia, ceea ce va mări libertatea de acţiune a întreprinderilor, fermelor şi gospodăriilor. În ce va consta această libertate, ministrul nu a mai explicat.

Instrumentalizarea nemulţumirolor de către extremişti

Mai mulţi politicieni, inclusiv cancelarul social-democrat, Olaf Scholz, au avertizat faţă de instrumentalizarea protestelor de către forţe extremiste de dreapta. Protestatarilor s-au alăturat în ultimele zile numeroşi extremişti de dreapta. Militanţi radicali de dreapta sau simpatizanţi apropiaţi unor grupări naţionaliste, respectiv activişti ultraconservaori au însoţit protestele. Pe reţelele de socializare au fost răspîndite numeroase adrese de solidaritate.

Revendicarea agricultorilor, de a nu mai transfera bani în străinătate, se regăseşte şi în postarea Joanei Cotar care susţine că guvernul preferă să facă „străinătăţii” cadouri în bani în loc să susţină poporul. Deputata Cotar este originară din România. A fost iniţial membră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU). A demisionat din această formaţiune şi s-a înscris în partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). Din 2017 este membră a Bundestagului. A demisionat anul trecut din AfD, dar şi-a păstrat mandatul. Potrivit unor informaţii neconfirmate, Joana Cotar intenţionează să se alăture unui nou partid radical de dreapta pe care îl va înfiinţa Markus Krall (membru al aşa zisei Uniuni a Valorilor).

Cu aceeaşi vehemenţă critică faţă de guvernul federal a intervenit şi Birgit Kelle, originară şi ea din România. Kelle este o publicistă neoconservatoare radicală care s-a distins ca adversară a clasei politice germane şi care a declanşat o adevărată campanie contra corectitudinii politice.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns