Rata anuală a inflaţiei a crescut în ianuarie la 7,4% și este dublă față de vestul Europei (interviu analist)

Via: rfi.ro

Analistul economic Adrian Negrescu spune la RFI că avem o inflație dublă față de țările din vestul Europei iar plafonarea prețului la anumite produse de bază nu functionează. El mai spune că puterea de cumpărare în România a scăzut cu aproape 40 % în ultimii 2 ani si jumatate:

“Creșterea taxelor de la 1 ianuarie, scumpirea accizei la avansul accizei la carburanți și creșterea salariului minim, ractic au pus gaz pe focul inflației. Suntem singura țară din Uniunea Europeană care, în loc să luăm măsuri pentru a reduce inflația, noi o creștem, contribuim la creșterea prețurilor. Am ajuns să avem o inflație dublă față de țările din vestul Europei și asta afectează puternic puterea de cumpărare. Mai mult chiar, toate măsurile luate în ultima vreme, inclusiv plafonarea, adaosurilor la produsele alimentare de bază, pare că nu funcționează, dovadă că produsele alimentare, cele mai multe dintre ele, continuă să se scumpească, iar unele dintre ele se scumpesc chiar mai mult decât în ultimele luni ale anului trecut. Ne așteaptă, din păcate, o perioadă în care prețurile vor continua să crească, probabil și în februarie, și în martie, și abia după Paște e probabil să vedem o stagnare a inflației, o temperare a creșterilor de prețuri pe care o estimează inclusiv Banca Națională.” spune analistul economic Adrian Negrescu.

Rep: Care sunt categoriile sociale cele mai afectate de aceste scumpiri?

Adrian Negrescu: “Oamenii care câștigă salariul minim pe economie, adică undeva la nivel de 2.000 de lei, pensionarii care au pensii până în 1600, 1700 de lei, în general vreo 6 sau 7 milioane de oameni resimt din plin aceste creșteri de prețuri în fiecare lună. Puterea de cumpărare a populației din România a scăzut cu cel puțin 40% în ultimii doi ani și jumătate, în condițiile în care inflația cumulată pe ultimii doi ani a depășit 30%. Sunt categorii pentru care achiziția de produse alimentare a devenit o adevărată misiune imposibilă. Spuneam chiar la dumneavoastră la radio că vom ajunge să mergem la hipermarket ca la muzeu, să admirăm produsele și să nu ni le putem permite. Din păcate pentru mulți dintre români, aceasta a devenit realitatea cotidiană. Se duc în magazine, cumpără la suta de grame și cumpără, în general produse alimentare de bază. Dacă ne uităm la vânzările din magazinele alimentare, vom vedea că mămăliga, mălaiul a ajuns să fie cel mai bine vândut produs alături de margarină, de produsele alimentare de bază, cartofii, mâncarea săracului și, din păcate, produsele alimentare mai sănătoase, (produsele BIO) pentru care, să nu uităm, a crescut TVA ul de la 1 ianuarie au devenit, din păcate, inaccesibile pentru mare parte din populație”.

Rep: Asta am observat și noi, că alimentele cu cea mai mare creștere a prețului sunt peștele, conservele de pește și cele din fructe. Cacaua și cafeaua, dar și brânza s-au scumpit foarte mult, iar la băuturi, prețul berii s-a majorat în ultimul an cu peste 13%. Vinul s-a scumpit cu 8%. Până la urmă, au fost sau nu de ajutor măsurile Guvernului de a plafona prețurile anumitor produse alimentare?

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns