Renault anunță rezultate ”excelente” pentru 2023. Dacia, unul din ”motoarele” creșterii

Via: rfi.ro

Producătorul auto francez fructifică astfel rezultatele pozitive ale unei transformări radicale în modul în care își organizează producția și în urma lansării unor noi game de mașini vândute la prețuri mai mari.

Cifra de afaceri a grupului Renault a ajuns la 52,4 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 13,1% față de anul precedent.

După patru ani de declin, vânzările grupului au crescut cu 9%, la 2,235 milioane de vehicule, în special prin intermediul mărcii sale de buget Dacia și în segmentul mașinilor compacte, cu SUV-urile Arkana și Austral.

Vânzările sunt stimulate de cantitatea mare de mașini vândute, dar și de creșterea prețurilor și cererea crescută pentru mașinile mai scumpe.

“Este o zi foarte fericită pentru noi, cu rezultate istorice pentru compania noastră”, a spus Thierry Piéton, directorul financiar al grupului, în cadrul unei conferințe de presă. “Aceste rezultate demonstrează cât de mult sunt apreciate noile modele de mașini pe care le oferim” și “abilitatea echipei noastre de vânzări de a funcționa eficient”.

Marja de exploatare, raportul dintre câștigurile operaționale și veniturile totale, a crescut la 7,9%, ajungând la 4,1 miliarde de euro, un record pentru grup.

În calculul acestei marje operaționale se ia în considerare și contribuția de la Horse, joint-venture-ul său cu Geely din China în producția de motoare cu combustie internă, a precizat Renault într-un comunicat de presă.

”Un nou capitol”

După ce a rezolvat problemele financiare ale companiei și a suportat costurile considerabile ale ieșirii din piața rusă ,”acum deschidem un nou capitol în istoria Renault”, bazat pe “performanță și generare de venituri”, a precizat domnul Piéton.

Grupul intenționează, de asemenea, să își consolideze “flexibilitatea” în fața ritmului incert al tranziției către mașinile electrice, prin intermediul filialelor sale cu motoare pe combustie (Horse) și electrice (Ampere).”

“Cu Ampere, Renault are un avans de câțiva ani”, a declarat directorul general al Renault, Luca de Meo, într-un interviu pentru Le Figaro publicat miercuri seară. “Suntem capabili să producem un milion de mașini electrice în Europa”.

Dar “lumea este un pic prea nerăbdătoare cu mașinile electrice”, a subliniat el: “Trebuie să rămânem calmi: această piață va avea suișuri și coborâșuri”, iar infrastructura și sectorul energetic mai au un drum lung de parcurs. . “Dar nu putem da înapoi în ceea ce privește tranziția către electricitate”.

Rezultatul din 2023 include 797 de milioane de euro din contribuția adusă de Nissan. Prin vânzarea unei părți din acțiunile Nissan deținute de Renault, care reprezintă 5% din totalul acțiunilor partenerului japonez, s-au obținut încă 764 de milioane de euro. Totuși, o pierdere de capital pe aceste acțiuni a avut un impact de 900 de milioane de euro asupra conturilor.

Rezultatele Renault trebuiau să fie făcute publice joi dimineața, dar au fost devansate pentru miercuri seara. Principalul său rival din Franța, Stellantis (rezultat al fuziunii dintre PSA și Fiat-Chrysler), a mutat prezentarea propriilor rezultate, anunțate ca fiind excepționale, în același interval orar.

Dividend de “încredere”

Grupul va propune un dividend de 1,80 euro pe acțiune, mai mare decât previziunile analiștilor.

Pentru a menține această dinamică, grupul intenționează să lanseze 10 vehicule noi în 2024, printre care Renault 5 și Scenic electrice, precum și mașina de familie Dacia Bigster, SUV-ul Kardian în America Latină și micul automobil sport electric Alpine A290.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns