REPORTAJ Mesajul Siei, românca studentă la psihologie în Olanda: „Aici, profii ne zic «Te rog, spune-mi pe nume». În România...

Via: hotnews.ro

Sia, o studentă din Arad, a ajuns la Tilburg, în Olanda însoțită de ironia unora dintre profesorii ei din România, care îi spuneau ”Ce te poți face cu psihologia?”. Ea explică de ce a plecat din România și ce i-au oferit societatea și sistemul de educație olandez.

Sia în OlandaFoto: Arhivă personală

”Abia aștept să mă întâlnesc cu profesorii mei să le spun că eu la facultate am făcut șase cursuri de statistică. Vreau să mă specializez în neuroștiință”. Când era în clasa a IX-a, Sia a publicat un articol intitulat „Țara mea” în revista ”Dilema veche”. De fiecare dată când se întoarce acasă, pe Sia o izbesc rasismul și o anumită violență pe care o observă în interacțiunea cotidiană din România. „Anul trecut am avut o discuție la masa de Paști cu verișorul meu profund rasist și mie nu mi-a venit să cred ce aud despre musulmani, persoane de culoare și oricine nu e român, alb, creștin-ortodox. Verișorul meu primar, de aceeași vârstă cu mine, cu care mă hârjoneam în copilărie!”. ”O mână de oameni responsabili nu pot trezi din picoteală o întreagă națiune. Din fericire, noua generație se maturizează” / ”Voi vota pentru că e minimul decent pentru a-mi arăta solidaritatea”.

„Nu mai vreau să mă întorc în România pentru că nu mai rezonez cu modul în care gândește majoritatea”, spune Anastasia Bălan (Sia), 20 de ani, studentă în anul III la Psihologie la Universitatea din Tilburg. „Vreau să rămân în Olanda pentru că aici psihologia e prețuită.”

„Ce o să faci cu psihologia? Te faci terapeut?”

Sia povestește ce s-a întâmplat după ce a fost admisă la Facultatea de Psihologie din Olanda în clasa a XII-a. A apărut gheața disprețului în atitudinea unor profesori de la liceul din Arad unde învăța.

„Auzeam chestii de genul: «Și ce faci tu la psihologie? Citești? Ce o să faci cu psihologia? Te faci terapeut?». Era mereu o ironie: de ce ne-ar trebui psiholog? Abia aștept să mă întâlnesc cu profesorii mei să le spun că eu la facultate am făcut șase cursuri de statistică.”

„Cursurile pe care le-am avut la specializarea mea de Neuropsihologie cognitivă au fost foarte faine, cu profesori wow și inspiring, care sunt publicați internațional. E un climat pe care nu-l vei avea curând în România, pentru că există crevasa asta. În Olanda, profii ne zic «Te rog, spune-mi pe nume, Robert», în timp ce în România trebuie să te uiți la profesorul tău ca la Dumnezeu”.

Ea are și argumente: „Vezi toate facultățile unde s-au întâmplat abuzuri. Aici profesorii sunt prietenoși, știu să ajungă la tine și să se facă interesanți.”, spune Sia

Vrea să studieze neuroștiințe, unul dintre cele mai căutate domenii

După ce va termina facultatea, Sia vrea să aplice la un master de Neurosciences în Rotterdam, unde va face doi ani de cercetare. Planul ei e să devină neuropsiholog și să lucreze într-un spital alături de neurochirurgii care fac operații pe creier.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns