REPORTAJ. „Mutilează peisajul”. Primăria unui sat din Gorj a dat aprobare unui proprietar de firmă cu care are afaceri să...

Via: hotnews.ro

O luptă între un grup de localnici din comuna gorjeană Peștișani și autorități plus o firmă care a obținut autorizație de mediu pentru o carieră de calcar scoate la iveală ceea ce un specialist numește „o industrie de studii false de mediu, care este prosperă”.

Satul Gureni, comuna Peștișani, unde autoritățile au aprobat o carieră de calcarFoto: HotNews.ro/Catiusa Ivanov

În zonă au apărut deja două cariere de calcar. „Mutilează peisajul”, spune Călin Dejeu, biolog și membru în Comisia Mondială a Ariilor Naturale Protejate.„Jumătate de țară e sit Natura 2000”, își argumentează exasperarea primarul Cosmin Pigui, PSD. El confirmă că „Muntele va fi ras, dar undeva în spate, nici nu se va vedea”.Firma Explocarb, care a primit aprobările pentru a face cariera de calcar, are afaceri cu primăria, conform informațiilor confirmate de Hotnews din documente publice. Acționar majoritar este Silviu-Vasile Carlaonț.Mobilizată în jurul asociației fondată cu ajutorul unui român din Chicago, dar care și-a păstrat o casă în zonă, comunitatea din Peștișani a reacționat. Un proces e pe rol. Hotnews a fost la fața locului.

Idilic e un eufemism pentru a descrie peisajul din Peștișani. Atât de clare sunt culorile, atât de puternică e impresia pe care ți-o dă comuna cu 3.500 de locuitori dintre Târgu-Jiu și Mănăstirea Tismana.

Bistrița curge chiar pe lângă versantul unde a fost aprobată exploatarea

Peisajul idilic din satul Gureni, comuna Peștișani. Aici se va construi microcariera de calcar

În 2016 s-a implicat Greenpeace

Povestea din Peștișani a început în 2014, când oamenii au aflat întâmplător că în satul lor, în apropiere de casele lor se va construi o carieră de piatră.

„A pornit un zvon că ar urma să ajungă în zonă un investitor. Atunci am încercat să depun unde m-am priceput documente, începând cu APM, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, ANAP. Împreună cu mine au plecat la drum 35 de persoane din sat”, explică, într-o discuție cu HotNews.ro, Minodora Păsărilă, lidera localnicilor care se opun proiectului.

„Am rugat mai multe ONG-uri să vină să mă ajute. Cei de la Greenpeace au văzut că eu sunt foarte, foarte, foarte înverșunată și dornică ca satul să rămână cu această frumusețe. Greenpeace au venit în zonă. Cred că, în 2016, la dezbaterea publică a fost prezentă doamna avocat Cătălina Rădulescu, avocata Greenpeace, care cunoscând normele stricte de mediu a reușit să împiedice acest dezastru ecologic”, mai spune Minodora Păsărilă.

Versiunea protestatarilor despre cum s-a obținut aprobarea de mediu

În 2018, firma care dorește să facă cariera de piatră, Explocarb SRL, a depus din nou actele pentru obținerea acordului de mediu necesar proiectului, spun localnicii.

În 2021, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a organizat o dezbatere publică pe proiect. Localnicii pretind că dezbaterea a fost anunțată din scurt. Nu toată lumea interesată a putut să participe.

„Sala era ocupată de către salariații investitorului. Am înțeles recent că au fost și persoane din Primărie, care au fost învățate ce să spună.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns