Republica Moldova, membru oficial al Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene

Via: rfi.ro

Până a deveni membru cu drepturi depline, R.Moldova a beneficiat deja de sprijin prin intermediul acestui mecanism.

”De la începutul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, am primit 36 de generatoare de energie electrică pentru 30 de spitale, ajutor medical și produse alimentare pentru refugiații ucraineni. Au fost mobilizate echipamente medicale din rezervele medicale rescEU și finanțate proiectele umanitare ce sprijină refugiații vulnerabili din Ucraina. Participarea în cadrul Mecanismului de protecție civilă face parte din eforturile noastre de integrare europeană și va crește nivelul securității țării și siguranței cetățenilor noștri”, afirmă premierul moldovean, Dorin Recean.

Așadar, ca membru cu drepturi depline al Mecanismului de protecție civilă al UE, Moldova va putea nu numai să primească sprijin imediat, ci și să furnizeze asistență țărilor afectate de dezastre naturale sau provocate de om, prin intermediul mecanismului, ceea ce va conduce la un răspuns mai solid și mai bine coordonat în situațiile de criză din Europa și din restul lumii.

Pentru Republica Moldova, coordonarea activităților de protecție civilă cu comunitatea țărilor UE înseamnă reducerea semnificativă a timpului de reacție la situații de urgență și excepționale, micșorarea pagubelor materiale cauzate și condiții mai sigure pentru dezvoltarea economică a țării. În funcție de natura dezastrului, sprijinul partenerilor din cadrul Mecanismului poate lua diferite forme, cum ar fi operațiuni de căutare și salvare, stingerea incendiilor forestiere și urbane, dislocarea de personal medical, echipamente medicale și medicamente, adăposturi temporare de urgență și altele.

Prin intermediul acestui Mecanism, Uniunea Europeană oferă un cadru de coordonare și cooperare ca răspuns la pericolele naturale și dezastrele provocate de om, activând capacitățile de răspuns ale statelor membre ale UE și ale altor state participante, cum ar fi Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de nord și Turcia.

Atunci când o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa – dar nu numai – pompierii și salvatorii moldoveni vor putea oferi suport prin intermediul Mecanismului, alături de colegii lor europeni. Republica Moldova va beneficia de cofinanțarea Uniunii Europene a costurilor pentru transport și a celor operaționale.

Pe 24 noiembrie 2023, Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima și a doua lectură de Parlament.

Amintim că, Acordul de aderare la Mecanismul de protecție civilă al UE a fost semnat pe 29 septembrie 2023, la Chișinău, de ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, și Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) este instituția desemnată de Ministerul Afacerilor Interne drept autoritate competentă de realizare a prevederilor Acordului semnat, care va îndeplini rolul de punct național de contact pentru UE.

Moldova a beneficiat de Mecanismul de protecție civilă al UE pentru a face față fluxului mare de refugiați, odată cu lansarea invaziei ruse în Ucraina. De asemenea, la începutul anului 2023, UE a mobilizat 36 de generatoare de energie electrică pentru 30 de spitale din Republica Moldova, provenind din rezerva energetică rescEU.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns