ROMÂNIA EDUCATĂ Acuze de fraudă la olimpiada națională de muzică, proba practică: „De ce mai muncesc copiii 5.000 de ore?”

Via: hotnews.ro

Apar acuzații noi despre etapa națională a olimpiadei de muzică, pentru liceu. Mama unui elev de clasa a X-a din Târgoviște, care a cântat la clarinet, spune că un copil din aceeași școală cu fiul său a participat cu un repertoriu care contravine regulamentului. Iar primele două locuri ale secțiunii, pentru clasa a X-a, au fost câștigate de elevi din același liceu în care predă unul dintre profesorii din juriu.

Interpretare la clarinetFoto: Michelangelo Oprandi / Alamy / Alamy / Profimedia

Au concurat aproape 400 de elevi din toată țara.Astfel de nedreptăți percepute, susține un artist, ajung să demobilizeze elevi care muncesc enorm. ”Ca să facem o medie, vorbim de 5.000 de ore de studiu în anii de liceu. De ce să devii sclavul unui instrument într-o societate unde cultura este ignorată?”.

„Care mai este rostul regulamentului?”, își sintetizează Alina Ilie, o mamă din Târgoviște, demersul depunerii unui memoriu la Ministerul Educației în cazul olimpiadei naționale de muzică pentru liceu. Probleme au fost și la proba de teorie a muzicii, potrivit Edupedu. Mai multe exerciții au fost eliminate din testare pentru că subiectele nu au fost în programă, astfel că punctele au fost redistribuite. Iar frământările și acuzațiile au continuat la proba practică, susține Alina Ilie.

Recompensa academică și financiară

„Nu are legătură cu punctajul copilului meu, ci cu neregulile”, afirmă Alina Ilie, într-un dialog cu HotNews.

În memoriul pe care l-a trimis Ministerului Educației, femeia reproșează că premiile au fost acordate în mod subiectiv la secțiunea instrumente de suflat – clarinet. Memoriul vizează partea practică a olimpiadei, acolo unde a concurat și fiul ei, elev în clasa a X-a la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște.

Memoriul acuză că locurile I și II au fost câștigate de doi elevi de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj în condițiile în care unul dintre profesorii evaluatori din subcomisia de clarinet predă la „Sigismund Toduță”.

În ceea ce privește locul III, regulamentul olimpiadei pur și simplu a fost de două ori încălcat, pretinde Alina Ilie, pentru că elevul a cântat alt repertoriu decât cel prevăzut. „Să nu uităm că mizele unui astfel de concurs sunt mari: recompensă financiară, adică bursă, loc asigurat la orice Conservator din țară”, a adăugat mama.

Valoarea bursei de excelență olimpică II este 700 de lei – atât primesc lunar câștigătorii locurilor I, II și III la olimpiadele naționale pe tot parcursul anului școlar următor.

Contactați de HotNews, atât școala, cât și organizatorii olimpiadei resping criticile părintelui.

Doi compozitori romantici

Etapa națională a olimpiadei de muzică pentru liceu a avut loc în perioada 17-21 aprilie, în Craiova, și au concurat aproape 400 de elevi din toată țara.

Olimpiada s-a desfășurat pe trei secțiuni: instrumentală, vocală și studii teoretice. Un elev a putut concura la o singură secțiune, nu la mai multe, conform regulamentului.

La proba practică, indiferent de instrument, elevii trebuie să cânte lucrări diferite ca stil, gen și perioadă. De exemplu, la clarinet, la clasa a X-a, elevii au avut de cântat un concert la alegere, precum și o altă lucrare tot la alegere, dar diferită ca gen, stil și formă față de concertul instrumental.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns