S-au încheiat protestele și la Machu Picchu

Via: rfi.ro

Activitatea comercială a fost reluată în cursul zilei, la fel ca și serviciul feroviar, care fusese oprit timp de cinci zile.

,,Greva a fost ridicată”, a declarat ministrul Culturii, Leslie Urteaga, la postul radio RRP, după o întâlnire cu liderii protestatarilor.

Un purtător de cuvânt al acestora, Darwin Baca, a confirmat pentru AFP acordul la care s-a ajuns cu guvernul și încetarea protestelor.

,,Am luat decizia de a pune capăt grevei pe termen nelimitat (…) Activitățile turistice au revenit acum la normal”, a declarat el.

Peste 1.200 de turiști fuseseră evacuați în weekend din situl incaș, clasat patrimoniul mondial al umanității.

Potrivit ministrului, cele două părți au convenit să ,,anuleze” acordul prin care guvernul lăsa vânzarea online a biletelor de intrare în mâinile unui operator privat.

Protestatarii au considerat acordul ca fiind un prim pas spre privatizarea sitului și au afirmat că firma aleasă, Joinnus, va câștiga până la 3,2 milioane de dolari pe an din comisioane datorită noului sistem.

Compania peruană Joinnus a început să vândă bilete online pentru intrarea în sit din 20 ianuarie.

Acordul dintre guvern și protestatari prevede că ,,continuitatea serviciului de vânzări digitale este garantată în timpul procesului de tranziție” către o nouă platformă guvernamentală.

Ca urmare a acțiunii sociale, multe magazine și-au închis joi porțile, iar vineri operatorul feroviar Ferrocarril Transandino și-a suspendat serviciul către sit, care a fost accesibil doar pe jos.

Pentru fiecare zi în care situl este închis, pierderile se ridică la un milion de soli (aproximativ 263.000 de dolari), potrivit cifrelor oficiale.

Potrivit Ministerului Culturii, noul sistem de vânzare a biletelor a fost menit să controleze fluxul de turiști și să protejeze situl, care este inclus în patrimoniul mondial UNESCO din 1983.

Primul ministru Alberto Otarola a afirmat, de asemenea, că o ,,mafie” a deturnat în beneficiul său actualul sistem de vânzare a biletelor la ghișee.

În urmă cu un an, autoritățile au închis intrarea în citadelă timp de 25 de zile din cauza demonstrațiilor împotriva destituirii fostului președinte Pedro Castillo, care a fost încarcerat după tentativa sa eșuată de a dizolva Congresul.

Complexul arheologic, situat la 130 de kilometri de orașul Cuzco, la o altitudine de 2.438 de metri, a fost construit în secolul al XV-lea la ordinul împăratului incaș Pachacutec (1438-1470) și a fost descoperit în 1911 de exploratorul american Hiram Bingham.

În mod obișnuit, situl primește în medie 4.500 de turiști pe zi.

Traducere de Adelina Bistrian după articolul publicat de France 24

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns