Salvamont România: Au fost zile și cu 100 de accidente pe munte

Via: rfi.ro

Serviciul Salvamont le recomandă turiștilor să fie responsabili în practicarea activităților de iarnă și atrage atenția că în acest moment instituția se confruntă cu deficit de personal: la nivel național, doar sub 50 % din necesarul de personal este acoperit, spune la RFI, Sabin Cornoiu, președinte al Salvamont România:

“A fost o iarnă atipică, a fost foarte puțină zăpadă pe munte, nu au funcționat toate pârtiile și acest lucru a dus la un grad mare de încărcare a pârtiilor. Practic au fost foarte aglomerate și acest lucru s-a reflectat în mod direct asupra numărului de accidente. Vreau să vă spun că am avut zile în care am avut și peste 100 de accidente pe zi. Maximul a fost 112 accidente, îngrijorător pentru noi, fapt ce ne-a determinat să lansăm tot timpul recomandări și să atenționăm turiștii că trebuie să fie responsabili în practicarea activităților montane. Într-adevăr, acum că s-a terminat vacanța, avem între 20 și 30 de cazuri pe zi, dar noi menținem efective de salvatori suplimentare pe munte, astfel încât să putem să facem față tuturor situațiilor. Principalele cauze care au dus la producerea accidentelor, pe lângă gradul mare de încărcare a pârtiilor, au fost neadaptarea la condițiile pârtiilor, pentru că, fiind o zăpadă mică și veche, aceasta a fost înghețată și avea caracterul betonului în anumite momente, atât era de dură. Cei care nu puteau să-și adapteze stilul de a schia de la o zăpadă mai moale în anumite locuri bătută de soare, la această zăpadă foarte dură, nu aveau canturile ascuțite, legăturile… m-am referit aici doar la accidentele pe pârtiile de schi, pentru că am avut accidente și cu ATV-uri și accidente în zona de creastă și persoane rătăcite pe munte. Deci toată gama, dar 90% dintre ele au fost pe pârtiile de schi.

Rep:Sunt românii suficient de conștienți când vine vorba de trasee montane ori practicarea sporturilor de iarnă?

Sabin Cornoiu: Facem o diferențiere. Cei care merg în zona alpină înaltă și abordează traseele turistice, în principiu sunt oameni care au o anumită pregătire, au un anumit echipament și pot să spun că 90% dintre ei au echipament corespunzător și cunoștințele necesare. Pe pârtie nu este așa. Deja vorbim de jumătate -jumătate, oameni care sunt pregătiți, oameni care cunosc sau oameni care încearcă pentru prima dată, nu respectă nicio regulă sau nu apelează la oameni care să inițieze în tainele acestor sporturi.

Rep: Câteva sfaturi pentru cei care merg pe munte în această perioadă, ce echipamente, ce pregătire e necesară și ce alimente trebuie să consumăm și să nu consumăm?

Sabin Cornoiu: În primul rând, pornim de la încălțăminte și îmbrăcăminte. Aceasta trebuie să fie cu bune proprietăți termice, să le asigure protecția termică necesară, încălțămintea să fie antiderapantă, și, mai departe, de aici, în funcție de activitățile pe care vrem să le practicăm, să încercăm să luăm un echipament corespunzător pentru aceste activități. De asemenea, cei care au probleme pe munte sau cei care au probleme cu medicație sau cu alimente trebuie să fie foarte atenți la aceasta, trebuie să și ia la ei cantitățile necesare, medicația necesară și dacă constată că totuși au probleme, să nu forțeze nota și să se întoarcă oricând sau să alerteze echipele de salvare montană, pentru că orice problemă pe care o ai, chiar și digestivă, poate să ți întârzie tura pe munte, poate să nu ți permită să ajungi la locul pe care ți l ai propus și de aici să apară probleme în înaintarea pe munte.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns