Scăderea inflației continuă | Adrian Negrescu: Noi avem o inflație dublă față de cea din țările occidentale (Interviu)

Via: rfi.ro

Transportul aerian, detergenţii şi energia termică se află în topul scumpirilor înregistrate în ultimul an. Ieftiniri au fost consemnate la ulei, făină şi mălai, potrivit datelor INS.

Inflația rămâne ridicată în România din cauza costurilor foarte mari de producție spune la RFI analistul economic Adrian Negrescu.

Reporter: Care rămâne principala cauză a creșterii inflației?

Adrian Negrescu: Inflația rămâne ridicată în România din cauza costurilor foarte mari de producție din țara noastră, de la energie, la gaze, la tot ce înseamnă transport, tot ce înseamnă activitate logistică, care, din păcate, costă mai mult decât în țările din regiune. Noi avem o inflație dublă față de cea din țările occidentale, iar acest lucru se reflectă inclusiv în prețurile produselor alimentare, în prețurile serviciilor, în tot ceea ce consumăm în economie.

Rep: Rata inflației este în scădere, dar asta nu înseamnă că au scăzut prețurile, doar că ele au crescut într-un ritm mai lent. Cât de mult afectează inflația veniturile românilor?

Adrian Negrescu: Pe lună ce trece veniturile românilor sunt din ce în ce mai mici și inflația continuă să le erodeze puterea de cumpărare. Uitați-vă la produsele alimentare, care continuă să se scumpească cu 8,66%, mărfurile nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12%. Pe lună ce trece veniturile noastre sunt mai mici pentru că salariile nu țin cont de inflație. Din păcate, nu cresc salariile în ton cu creșterea inflației. Ar fi trebuit ca în toată această perioadă, în 2023, dar mai ales în 2024, salariile să crească cu cel puțin 10% ca să depășim inflația, iar banii pe care îi câștigăm să valoreze cu adevărat cât valorau în urmă cu un an.

Rep: România are a doua cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. De ce la noi se menține această rată? Unde se greșește?

Adrian Negrescu: Marea greșeală pe care noi o facem în România este că ținem prețurile plafonate la energie și gaze la un nivel foarte ridicat, cu cel puțin 60% mai mare față de prețurile la nivel internațional. Noi am plafonat acum un an prețul la energie și gaze. A fost o măsură salutară pe moment, dar de atunci am menținut prețurile foarte sus, fapt care afectează competitivitatea economiei românești. De aceea am ajuns să importăm din ce în ce mai multe produse din străinătate, de la mărfuri alimentare la nealimentare, pentru că sunt mai ieftine decât cele produse în România. Până nu vom reduce prețurile la energie și gaze la nivelul actual, mai cu seamă că noi ne producem energia și gazele aici, în țară, în proporție de 90%, cu siguranță vom avea o inflație mai ridicată decât în alte țări. Aici e vorba despre un program amplu pe care Ministerul Economiei, Guvernul României trebuie să îi pună în practică. Să vină cu decizii menite să ofere prețuri mai mici de producție pentru tot ceea ce se întâmplă în România, de la producătorii de alimente, la cei care vând la export, la servicii și alte bunuri.

Rep: Banca Națională anunța zilele trecute că la începutul anului viitor inflația va crește o dată cu intrarea în vigoare a întregului pachet de măsuri fiscale.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns