Science Report: Cel mai probabil, telescopul spațial James Webb nu a descoperit viața extraterestră la 120 de ani lumină de...

Via: hotnews.ro

​Datele oferite de telescopul spațial James Webb la finalul anului 2023 indicau prezența unui compus organic (dimetil sulfură) care este produs de forme de viață (pe Terra, el este produs de fitoplancton) pe o planetă din constelația Leo, aflată la circa 120 de ani lumină față de Pământ. Un studiu recent tinde însă să diminueze entuziasmul inițial. Alte știri din Science Report: ● Culturile intercalate ar putea fi cheia supraviețuirii pe Marte ● Ce speră China să obțină de pe partea întunecată a Lunii

K2-18bFoto: M. KORNMESSER / AFP / Profimedia

Cel mai probabil, telescopul spațial James Webb nu a descoperit viața extraterestră la 120 de ani lumină de Terra

Datele oferite de telescopul spațial James Webb la finalul anului 2023 au stârnit nu doar entuziasm, ci și rumoare în rândul oamenilor de știință și al publicului larg. A fost vorba despre identificarea unui compus organic (dimetil sulfură) care este produs de forme de viață (pe Terra, el este produs de fitoplancton) pe o planetă din constelația Leo, aflată la circa 120 de ani lumină față de Pământ.

Specialiștii NASA, cei care au și oferit informațiile, au fost rezervați cu privire la posibilitatea care informația să fie 100% certă, iar un studiu recent publicat în revista The Astrophysical Journal Letters tinde să le dea dreptate și să diminueze entuziasmul inițial.

Conform echipei de astronomi de la Universitatea din California, cea care a și redactat studiul, cel mai probabil nu este vorba despre prima dovadă a existenței unor forme de viață extraterestre. Specialiști nu exclud însă această posibilitate dar, pentru a avea o confirmare, este cert că e nevoie de o tehnologie mai performantă.

Planeta K2-18b, cea care a suscitat interesul astronomilor din toată lumea după anunțul NASA, este un atipică. În sensul că primește aceeași cantitatea de energie solară de la steaua sa ca și Terra și, dacă excludem atmosfera diferită, una formată în mare parte din hidrogen, ar avea o temperatură similară cu cea terestră.

În plus, este posibil ca planeta în cauză să aibă oceane de apă, iar asta ar face ca multe dintre condițiile apariției vieții așa cum o știm noi să fie îndeplinite. Tot anul trecut, o echipă de astronomi de la Cambridge a identificat metan și dioxid de carbon în atmosfera planetei, alte elemente care ar putea sugera existența vieții.

Elementul cel mai important l-a reprezentat însă raportul care indica prezența sulfurii de dimetil, un element care, așa cum subliniam, nu apare decât în prezența vieții. Problema a fost că semnătura chimică era una foarte slabă și nu apărea decât în anumite analize ale informațiilor oferite de telescopul James Webb.

Simulările computerizate ulterioare au arătat că, totuși, prezența acestui compus organic este puțin probabilă. Amprenta sa chimică se suprapune peste cea a metanului, afirmă specialiștii, iar James Webb nu este deocamdată capabil să confirme sau să infirme prezența acestuia.

Autorii studiului nu exclud varianta existenței compusului cu pricina iar partea bună este că, până la finele anului, James Webb va fi dotat cu intrumente capabile să confirme dacă sulfura de dimetil există pe K2-18b sau nu.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns