Sectorul untului din Franța, afectat după ce un organism de supraveghere a arătat ce probleme sunt în domeniu

Via: rfi.ro

Un total de 129 de unități din sectorul grăsimilor din lapte din aproape 30 de departamente franceze au fost analizate în cadrul unui studiu realizat de Direcția Generală de Concurență, Consum și Antifraudă.

Studiul, finalizat în 2019, cu concluziile publicate la finalul anului 2023, a constatat că aproape o treime dintre unitățile de produse lactate analizate aveau practici anormale, în timp ce aproximativ 20% erau neconforme.

Autoritatea a declarat că „principalele anomalii” din rândul producătorilor de unt, fermelor de vaci, lanțurilor de supermarketuri, brutăriilor și cofetăriilor „privesc procesul de producție, compoziția și etichetarea untului și a grăsimilor”.

Anchetatorii au descoperit că, uneori, conținutul de apă este prea mare, fapt care afectează calitatea produsului. 15% din probele adunate au depășit limita reglementată.

Cum e calitatea afectată

Chiar dacă nivelul de sare nu este reglementat oficial, patru probe nu conțineau suficientă sare pentru a fi etichetate drept „unt semi-sărat”, potrivit unui cod de practică profesională.

Studiul a mai arătat și că unii fermieri nu îndeplineau criterii precum denumirea de origine protejată sau „fermă”, fiindcă nu se obținea suficientă smântână de la ferme.

Producătorii au fost investigați, de asemenea, pentru reciclarea untului care fusese „prost ambalat sau întors” pentru a produce unt de calitate superioară, pentru care reciclarea este interzisă.

„Toți acești factori ar putea duce la apariția unor practici frauduloase”, a precizat direcția, care a emis 30 de avertismente la finalul anchetei.

Traducere și adaptare de Crina Miruna Popescu de pe pagina în limba engleză a RFI.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns