Semnele care îți arată că ești într-o relație sănătoasă

Via: hotnews.ro

În linii mari, o relație sănătoasă este una în care nevoile fiecărei persoane sunt îndeplinite. Ce ar trebui să primim și ce ar trebuie să oferim pentru a avea o relație sănătoasă, și care sunt semnele care arată că suntem într-o relația potrivită?

CupluFoto: Shutterstock

Fiecare persoană are nevoi diferite. Chiar și într-o relație. Unii au nevoie de deschidere și afecțiune mai mult decât alții, de exemplu. Chiar dacă relațiile sunt unice în felul lor, există câteva caracteristici care diferențiază o relație sănătoasă de una nesănătoasă. Diferențe există și între relațiile de la 20 de ani, spre exemplu, față de cele de la 40 de ani. Dar amândouă au în comun adaptabilitatea. Așadar, este vorba despre adaptabilitate, încredere, iubire de sine (dar nu despre egoism!), despre curiozitate sau limitele ei, despre comunicarea deschisă și despre intimitatea care rămâne după ce pleacă pasiunea. Le explicăm pe rând.

1. Încrederea – „nu trebuie să fie oarbă”

Încrederea este o legătură puternică și în același timp fragilă între oameni. Este credința pe care o avem în cineva, în integritatea și abilitățile sale. Încrederea se sedimentează în timp, prin alegeri constante, experiențe concrete, onestitate și capacitatea de a ne baza unul pe celălalt, „la bine și la greu”, spune Raluca Predescu, psihoterapeut în cadrul Clinicii Oana Nicolau, parte din Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria. Încrederea este fundamentul relațiilor sănătoase, fie că vorbim de o relație de prietenie, cuplu sau de familie.

„Pentru a se manifesta sănătos, încrederea nu trebuie să fie oarbă, astfel este necesar să avem un anumit discernământ. Nicidecum nu avem încredere că «face ce îi spun eu», pentru că aceasta poate fi chiar o formă de manipulare sau impunere, doar de dragul unei false armonii. În schimb, «Am încredere că nu face nimic care ar aduce prejudicii mie sau relației noastre» reprezintă o formă corectă, matură, prin care îi transmitem partenerului că avem încredere în alegerile sale, în capacitatea de a discerne ce e bine sau nu pentru noi și pentru cuplu, că va da dovadă de empatie și că aceasta ne conferă siguranță”, mai spune Raluca Predescu.

Încrederea este o componentă-cheie a relațiilor sănătoase. Cercetările sugerează că abilitatea de a avea încredere în ceilalți este influențată de stilul de atașament dezvoltat în copilărie. Altfel spus, relațiile experimentate în viață ajută la modelarea așteptărilor unei persoane pentru relațiile viitoare. Încrederea mai este formată și din modul în care doi oameni se tratează unul pe celălalt. Când vezi că cealaltă persoană te tratează bine, este de încredere și va fi acolo când ai nevoie de ea, dezvolți încredere în acea persoană. Pe măsură ce această încredere crește, relația devine o sursă mai mare de confort și securitate.

2. Iubirea de sine – „nu e vorba despre egoism”

Dacă nu ne iubim pe noi înșine, cum vom reuși să îi iubim sănătos pe ceilalți? Această iubire de sine nu este ceva abstract sau egoist, ci este o formă aparte de grijă și atenție pe care ne-o oferim nouă înșine.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns