Sentimentul că democrația este perpetuă a dus la o criză a oamenilor politici tradiționali

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Au dispărut, însă, liderii moderați care să reducă temperatura discursului politic și pericolul violenței de limbaj care a dus anul acesta la trei încercări de asasinat politic, una asupra lui Robert Fico în Slovacia și două asupra lui Donalt Trump? Iată răspunsul dat pentru RFI de Alexandra Iancu la conferința „Război în Ucraina. Cum arată viitorul Europei Centrale și de Est” organizată de Centrul Român pentru Studii Ruse. RFI este partener media la acest eveniment.

Alexandra Iancu: Liderii moderați sunt, în parte,prezenți, însă este o perioadă în care polarizarea este foarte crescută, iar nivelul de îngrijorare pe care îl regăsim la nivelul populației este destul de înalt. Donald Trump a câștigat în Statele Unite și a câștigat, probabil, cel puțin asta spun analiștii americani, pentru că era foarte credibil pe chestiuni economice. Chiar dacă retorica cea care ajunge la noi este cea legată de drepturile femeii, de lucruri care țin de drepturi fundamentale, paradoxal, susținerea i-a venit tocmai pentru că a încercat să asigure cetățenii că vor trăi mai bine din perspectivă economică. Și cred că această îngrijorare pe care o găsim și în Europa, de altfel, se traduce adeseori într-un tip de frustrare care duce la votarea extremelor, mai degrabă, decât a oamenilor politici tradiționali. Și cred că este și o problemă a liderilor politici tradiționali. În sensul în care nu găsesc soluții să comunice dezirabilitatea unei formule normale de a face politică.

Reporter: Ce mă îngrozește pe mine este limbajul din dezbatere, agresivitatea care crește crește, crește. Noi, lumea, a mai trecut prin astfel de dezbateri și am ajuns la războaie. Nimeni nu pare să-și amintească asta.

Alexandra Iancu: Nu, istoria are tendința să se repete pe de o parte, și uităm destul de repede ceea ce ni s-a întâmplat, există o agresivitate crescută, este încurajată și de noile forme de comunicare, este adevărat și este încurajată de faptul că până la un punct ea aduce beneficii din perspectivă electorală. Trebuie spus acest lucru, nu întâmplător, liderii politici supralicitează, supralicitează pentru că au o consultanță în spate care le spune că asta aduce voturi. Un tip de emoționalitate crescută, un tip de respingere a celuilalt.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Citește articolul pe rfi.ro

Leave a Reply