Sondaj IPRE: 95 la sută dintre moldoveni consideră că reforma justiției este crucială pentru integrarea europeană

Via: rfi.ro

Potrivit sondajului #JustițiePentruMoldova, 30 la sută dintre cetățeni consideră că situația în sistemul judiciar s-a îmbunătățit în ultimii 3 ani, în timp ce 25 la sută spun că situația s-a înrăutățit. Iar când vine vorba despre principalele trei problemele din justiție, numite spontan de intervievați, corupția/mita (53%), ”cumătrism” (12%) și incompetența specialiștilor din sistem (9%) se află în top.

Autorii studiului susțin că cercetarea și-a propus să determine principalele provocări, așteptări și priorități în realizarea reformelor din sectorul judiciar, anticorupție, precum și percepțiile legate de actorii din aceste sectoare. Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza afirmă că studiul ar putea ajuta la elaborarea unor politici în sectorul justiție și anticorupție din R.Moldova.

Așadar, majoritatea cetățenilor (75 la sută) consideră că înființarea unei Curți Anticorupție și sistem nou de instanțe judecătorești anticorupție sunt importante pentru Moldova. De asemenea, majoritatea respondenților susțin aderarea Moldovei la Uniunea Europeană (68%), iar cei mai mulți din aceștia (95%) cred că reforma justiției e crucială pentru integrarea europeană a Republicii Moldova .

În ceea ce privește nivelul corupției, fiecare al doilea respondent evaluează corupția ca fiind prezentă în sistemul judecătoresc (48%), sistemul procuratorii (47%) și poliție (46%), iar 38% consideră că corupția este răspândită în rândul avocaților.

La capitolul încrederea în unele instituții din sistemul judiciar, cei mai mulți respondenți, 35 la sută, spun că au mai des încredere în avocați, după care urmează încrederea în poliție, susțin 30 la sută dintre moldoveni. Pe locul trei în topul încrederii, găsim sistemul judecătoresc și procuratura.

Cercetarea mai relevă că 35 la sută dintre cetățeni ar avea mai multă încredere într-un judecător/procuror tânăr, iar în jur de 26 la sută are mai multă încredere într-o femeie judecător/procuror. Totuși, intervievații au fost divizați când este vorba de independența judecătorilor și procurilor. Astfel, 42 la sută din respondenți afirmă că judecătorii și procurorii sunt, în general, independenți, iar circa jumătate consideră că judecătorii (53%) și procurorii (51%) nu sunt independenți.

Datele sondajului mai arată că majoritatea respondenților au auzit despre reformele din sectorul justiției și anticorupție din Moldova (70%) și strategia pentru asigurarea independenței și integrității sectorului de justiție din Moldova (62%), însă cunosc într-o măsură mai mică detalii despre acestea. 40% din intervievați se consideră informați în privința reformei în sectorul justiției și anticorupție din Moldova, iar majoritatea (59%) au declarat că sunt puțin/deloc informați la acest subiect.

Sondajul a fost efectuat la nivel național pe un eșantion de 1143 de persoane, cu o marjă de eroare de +-2,9 la sută. Datele prezentate au fost colectate în perioada 24 noiembrie- 22 decembrie 2023, fiind folosită metoda cantitativă CATI (Computer-Assisted Telephone Interview – sondaj la telefon).

Studiul a fost realizat de Magenta Consulting pentru IPRE, în cadrul proiectului “Asigurarea integrității, eficienței și independenței sistemului de justiție în Moldova – #JustițiePentruMoldova”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros Moldova.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns