Citiți continuarea
Oprirea de informații către ucraineni – una din cauzele pierderilor din Kursk
Andriy Tsaplienko: Tot ceea ce s-a petrecut după discuția din Biroul Oval de la Washington a fost absolut demotivant pentru majoritatea ucrainenilor, dar nu ne-am pierdut speranțele. Ceea ce vreau să spun este că evenimentele care au urmat după ce dl. Trump a oprit furnizarea de ajutor militar Ucrainei au fost percepute de ucraineni ca pe o înjunghiere în spate. După propunerile lui Zelensky de a negocia încetarea focului cu rușii, interdicția a fost ridicată și livrarea de ajutor militar către Ucraina a fost reluată. Dar vreau să vă gândiți la un lucru: Trump a oprit schimbul de date, de informații cu ucrainenii, ceea ce a cauzat pierderi de obiective ale ucrainenilor în regiunea Kursk. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care ucrainenii au început să se retragă din Kursk. Nu suntem fericiți cu această situație, dar noi încă sperăm că Statele Unite vor continua să fie aliatul nostru și că ne putem baza pe ajutorul american. Tocmai am filmat în Donbas, în special în Toretsk. Și trebuie să vă spun că ajutorul militar american este vital pentru ucraineni. În ciuda atitudini a ucrainenilor față de această situație specială, avem nevoie de ajutor militar american. Acesta este adevărul. Ajutorul american este vital.
Reporter: Europenii reușesc să înlocuiască cât de cât ajutorul american?
Andriy Tsaplienko: Aliații europeni nu au capacitatea de înlocui ajutorul militar dacă americanii îl vor opri de tot. Pentru că industria europeană nu are pur și simplu capacitatea de a pentru a furniza Ucrainei echipamentele de care are nevoie pe teren. Imaginați-vă că noi folosim anual aproximativ 1 milion de proiectile de artilerie, iar Rusia folosește de trei ori mai mult. Industria europeană nu are capacitatea de a produce o cantitate atât de mare de proiectile. Deci, de aceea, dacă America oprește livrarea de ajutor militar către Ucraina, toată lumea înțelege că vom începe să pierdem teren pe câmpul de luptă. Același lucru este valabil și pentru date, informații, care sunt, de asemenea, vitale pentru ucraineni pentru a cunoaște țintele dincolo de linia frontului, pentru a cunoaște situația aerodromurilor rusești, pozițiile de lansare a rachetelor rusești. Dacă nu avem astfel de informații, dacă nu știm unde sunt pozițiile lor, nu ne putem apăra eficient.
Chiar dacă va fi de acord cu un armistițiu, Putin va găsi un pretext și îl va încălca
Reporter: S-a vorbit despre o încetare a focului timp de 30 de zile, iar Rusia a răspuns și Vladimir Putin și-a spus condițiile. Ce credeți despre asta?
Andriy Tsaplienko: Cred că este complicat. Noi putem fi de acord. Președintele nostru și majoritatea ucrainenilor ar putea fi de acord cu încetarea focului. Dar adevărul este că am fost martor la multe încetări ale focului începând din 2014… știți, în jur de 30 de încetări ale focului, diferite. Și fiecare nu a durat mai mult de o zi. Toate înțelegerile au fost încălcate de forțele rusești sau de forțele proxy rusești de pe teritoriul ucrainean.