Statele Unite: O mină de litiu va fi deschisă chiar în habitatul unei flori unice în lume

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Compania australiană Ioneer „a primit autorizația federală” din partea autorităților americane pentru mina sa situată pe situl Rhyolite Ridge, potrivit unui comunicat.

„Această autorizație ne permite să începem construcția în 2025”, a explicat șeful companiei, Bernard Rowe. ”Dacă totul merge conform planului, compania estimează că va începe exploatarea litiului „în 2028”.

Proiectul ar urma să creeze „350 de locuri de muncă” în statul-cheie Nevada, unde rata șomajului este printre cele mai ridicate din Statele Unite, potrivit unui comunicat al agenției federale care a acordat autorizația.

Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale, aceasta este o veste bună pentru administrația lui Joe Biden și a Kamalei Harris și o ilustrare concretă a investițiilor majore ale acestora în tranziția energetică.

Însă, în ultimii ani, Rhyolite Ridge a devenit și scena unei controverse, ilustrând compromisurile dificile impuse de tranziția energetică, esențială pentru combaterea schimbărilor climatice.

Acest loc stâncos și izolat din vestul Americii adăpostește suficient litiu pentru a furniza materia primă pentru bateriile a 370.000 de vehicule electrice, în fiecare an, timp de 25 de ani.

Ioneer subliniază că acest lucru ar fi suficient pentru „a mări de patru ori producția de litiu din SUA”, care a fost practic inexistentă până în prezent.

Specie pe cale de dispariție

Însă proiectul minier a fost considerat drept una dintre principalele amenințări la adresa unei flori rare, numită „Tiehm’s buckwheat”, care figurează pe lista speciilor pe cale de dispariție din Statele Unite.

Această floare de hrișcă numără în prezent numai circa 20.000 de exemplare, care cresc în câteva locuri foarte specifice, pe o suprafață totală echivalentă cu cinci terenuri de fotbal.

Ioneer a promis să ia măsuri pentru a proteja planta. Intenționează, în special, să instaleze cortine anti-praf pentru a bloca norii de praf ridicați în aer de camioanele care vor lucra la exploatarea minieră.

Compania preconizează că cca 22% din habitatul plantei va fi afectat, dar promite să reabiliteze cea mai mare parte a zonelor afectate. De asemenea, Ioneer a cheltuit 2,5 milioane de dolari pentru cercetări cu privire la floarea în cauză, pe care o cultivă în sere și speră să o replanteze pe teren.

În septembrie, autoritățile americane au emis un raport pozitiv de evaluare a impactului asupra mediului pentru acest proiect, deschizând astfel calea pentru autorizarea acestuia.

Însă, organizațiile de mediu nu sunt convinse: Centrul pentru Biodiversitate a anunțat că pregătește o acțiune în justiție.

„Dând undă verde acestei mine”, guvernul american „abandonează datoria sa de a proteja speciile pe cale de dispariție”, a declarat Patrick Donnelly, unul dintre directorii ONG-ului.

„Avem nevoie de litiu pentru tranziția energetică, dar acest lucru nu poate fi realizat cu prețul extincției” biodiversității, a insistat el.

Traducere de Marco Mitrache, după articolul publicat de France24

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Citește articolul pe rfi.ro

Leave a Reply