„Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice” – Ministerul...

Via: hotnews.ro

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică prevederile codului drepturilor și obligațiilor studenților, prevăzut în noua lege a Educației învățământului universitar. Studenții nu pot fi obligați să participe la mai mult de opt ore de cursuri pe zi, iar profesorii trebuie să le ofere suporturile de curs în mod gratuit, în format fizic sau electronic, conform codului aflat în dezbatere publică.

Studenti la universitateFoto: Photographerlondon | Dreamstime.com

În noua lege a Educației învățământului universitar, 199/2023, se precizează, la Articolul 126, Alineatul 2:

Drepturile, libertățile și obligațiile studenților sunt cuprinse în Codul drepturilor și obligațiilor studentului, propus de federațiile studențești naționale și aprobat prin ordin al ministrului educației. Acesta este făcut public pe site-ul fiecărei instituții de învățământ superior.

În acest context, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică miercuri Codul drepturilor și obligațiilor studentului.

Studenții nu pot fi obligați să stea la cursuri mai mult de opt ore pe zi și ei pot evalua semestrial cursurile la care participă

„Elemente de noutate:

Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității. Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată. Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați. Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat. Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora. Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți. Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora. Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate”, anunță Ministerul Educației.

Totodată, profesorii trebuie să le asigure studenților cel puțin cinci pagini din suportul de curs (format fizic sau online) pentru fiecare capitol parcurs.

Studenții trebuie să aibă acces la materialele didactice disponibile în mod gratuit în bibliotecile universitare sau pe site-urile facultăților.

În Cod se regăsește și dreptul studenților de a evalua semestrial cursurile și de a contesta notele obținute la examenele scrise.

De ce burse pot beneficia studenții

În același document sunt notate și tipurile de burse de care pot beneficia studenții de la bugetul de stat:

burse de excelență olimpică I/internațională; burse de performanță; burse de studiu; burse pentru masterat didactic; burse pentru învățământ dual; burse sociale; burse speciale; burse de performanță sportivă.

Noile legi ale Educației (pentru învățământul preuniversitar și universitar) au intrat în vigoare în septembrie anul trecut.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns