Surpriza fiscală neplăcută pe care Finanțele le-o fac firmelor: prevederea legată de TVA care așteaptă să intre în vigoare

Via: hotnews.ro

​O prevedere a trecut neobservată la începutul acestui an, fiind introdusă prin Ordonanța Trenuleț (OUG 115/2023, art. LIII, pct. 116) și va intra în vigoare după ce România va obține o derogare de la Consiliul UE, lucru pe care încă îl așteaptă. După ce va sosi, se va aplica repede.

TVAFoto: Andrey Popov / Dreamstime.com

Modul în care a fost redactată are un singur scop: să nu zică cineva că se introduc taxe noi. Acesta este și motivul pentru care multă lume nu a observat-o, nici măcar unii specialiști în fiscalitate.

Mariana Vizoli, expertă în fiscalitate și autoarea cărții „TVA de la A la Z. Ghid practic”, a explicat despre ce este vorba în cadrul unui seminar organizat de Camera Consultanților Fiscali (CCF).

Prevederea la care facem referire: La art. 298 din Codul fiscal, s-a introdus următorul alineat: (4^1) Prin excepție de la prevederile art. 297, se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, închirierii sau leasingului de clădiri/spații de locuit, indiferent de destinația acestora, situate în zone rezidențiale sau în blocuri de locuințe și a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste clădiri/spații de locuit, în cazul în care acestea nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.
Ce spune prevederea introdusă prin OUG Trenuleț

„Codul fiscal deja conține această prevedere (pentru că a fost introdusă prin acea OUG n.r.), numai că ea nu este încă în vigoare. Va intra în vigoare pe data de 1 a lunii următoare celei în care vom obține derogarea”, afirmă Vizoli.

Practic, spune ea, este o limitare la 50% a dreptului de deducere pentru cei care cumpără, închiriază sau au achiziționat pe baza unui contract de leasing imobile în clădiri sau în spații de locuit aflate în zone rezidențiale sau blocuri de locuințe, dacă imobilele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.

Potrivit acesteia, TVA aferentă cheltuielilor legate de aceste imobile va fi limitată tot la 50% dacă imobilele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.

Pentru cei care au plătit avansuri, se va aplica regimul fiscal din data faptului generator, adică de la momentul livrării.

„Deocamdată eu nu am văzut dispoziții tranzitorii. S-ar putea să se gândească la astfel de dispoziții. Derogarea încă nu a fost obținută. Măsura nu este încă în vigoare”, explică experta în TVA.

În opinia ei, Ministerul Finanțelor va trebui să clarifice dacă sediul firmei înseamnă scopul activității economice sau nu, precum și alte situații în care se prezumă că imobilul este utilizat exclusiv în scopul activității economice, așa cum de altfel s-a explicitat prin norme metodologice și în cazul limitării deducerii TVA pentru autovehicule.

Sursă foto: Dreamstime.com

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns