Tabloul „Originea lumii”, al lui Courbet, stropit cu vopsea roșie, la Centrul Pompidou-Metz, iar o altă operă a fost furată

Via: hotnews.ro

Tabloul „Originea lumii”, al pictorului francez Gustave Courbet, a fost stropit cu vopsea roșie, luni, la Centrul Pompidou-Metz, din estul Franței, iar o altă operă a fost furată, scrie AFP, potrivit News.ro.

Lucrarea Originea lumii, semnata de Gustave Courbet, infatiseaza vulva unei femeiFoto: Carlo Bollo / Alamy / Alamy / Profimedia

Lucrarea lui Courbet, care înfăţişează organele genitale ale unei femei, era “protejată de sticlă”, a precizat pentru AFP departamentul de comunicare al muzeului, adăugând că poliţia s-a deplasat la faţa locului la sfârşitul după-amiezii pentru a efectua analize.

“Acţiunea”, organizată de artista franco-luxemburgheză de performance Deborah de Robertis, a fost intitulată “On ne sépare pas la femme de l’artiste” / „Nu separăm femeia de artistă”.

Două femei au pus eticheta “MeToo” pe “Originea lumii” şi pe o lucrare a lui Valie Export, a declarat pentru AFP De Robertis.

În total, cinci opere au fost afectate, potrivit unui mesaj postat pe X (fostul Twitter) de ministrul francez al Culturii Rachida Dati.

“Activiştilor” care cred că arta nu este suficient de puternică pentru a transmite un mesaj, trebuie să le spun din nou: o operă de artă nu este o pancartă care poate fi colorată cu mesajul zilei”, a scris ea. “Vom continua să protejăm operele împotriva noilor iconoclaşti”.

Două tinere, născute în 1986 şi 1993 şi fără antecedente penale, au fost plasate în custodia poliţiei la începutul după-amiezii, a declarat pentru AFP procurorul din Metz, Yves Badorc.

Acțiunea, „un gest de reapropiere”

Ancheta, care a fost încredinţată departamentului interdepartamental de anchetă penală din Metz, a fost deschisă pentru două capete de acuzare: “deteriorare sau deteriorare de bunuri culturale comise în grup” şi “furt de bunuri culturale în grup”, a precizat magistratul.

O a treia persoană, care nu a fost arestată, ar putea fi în spatele furtului unei opere, potrivit lui Badorc.

Lucrarea furată, o broderie roşie pe ţesătură realizată de Annette Messager, se numeşte “Je pense donc je suce”.

Întrebată de AFP, De Robertis a confirmat că este vorba de un “gest de reapropiere”.

Primarul LR (Les Républicains, de dreapta) din Metz, François Grosdidier, s-a declarat “indignat şi şocat” de tentativa de defrişare a tabloului lui Courbet, referindu-se la un “act criminal împotriva unei opere majore a patrimoniului nostru de către activişti care pretind că fac parte din mişcarea #MeToo”.

“Condamn în termenii cei mai fermi acest nou atac la adresa culturii, de data aceasta din partea unor fanatici feministe”, a continuat el, sperând că “autorii acestui act vor fi pedepsiţi cu severitate”.

Pictat în 1866, “Originea lumii” a intrat în colecţiile Muzeului d’Orsay în 1995.

Pictura a fost comandată de un diplomat otoman, Khalil-Bey, o figură flamboaiantă a Parisului în anii 1860, iar modelul ar fi Constance Quéniaux, o fostă dansatoare la Opera din Paris.

Lucrarea de renume mondial a schimbat de mai multe ori proprietarul, iar ultimul proprietar privat a fost psihanalistul francez Jacques Lacan.

Răspunsul artistei Deborah de Robertis la „Originea lumii” a lui Courbet

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns