Tarnița – Lăpuștești, “proiectul de suflet” al lui Burduja, nu atrage ofertanți / Noua licitație privind studiul de fezabilitate a...

Via: hotnews.ro

Licitația de 17,5 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate privind proiectul Tarnița-Lăpuștești nu reușește să ajungă la final, termenul de depunere a ofertelor fiind prelungit pentru a treia oară în ultimele trei luni, potrivit datelor de pe SEAP. Aceasta este a doua licitație, prima fiind anulată automat, în lipsa unor oferte financiare criptate. Nici această nouă licitație nu reușește să atragă oferte, mergând din prelungire în prelungire de termene.

Proiectul TarnitaFoto: Guvern

Anul trecut, Sebastian Burduja, ministrul energiei, actual candidat la primăria Capitalei, declarase Tarnița – Lăpuștești proiectul său de suflet.

O anulare și trei prelungiri

Prima licitație pentru studiul de fezabilitate privind proiectul Tarnița-Lăpuștești a fost anulată automat, în lipsa unor oferte financiare criptate, până la termenul limită de 27 decembrie 2023. Pentru procedura anterioară au fost stabilite două luni pentru depunerea ofertelor.

Licitația a fost reluată de urgență la mijlocul lunii ianuarie, termenul pentru depunerea ofertelor fiind 12 februarie 2024.

În condițiile în care nu au fost depuse oferte, termenul a fost prelungit până pe 13 martie. O a doua prelungire a fost până pe 30 aprilie. Acum, licitația se află din nou în prelungiri, noul termen fiind 30 mai.

Contractul ar trebui atribuit în baza celui mai bun raport calitate – preț. În ceea ce privește criteriile, componenta financiară reprezintă 40%, numărul proiectelor similare – 30%, iar componenta tehnică – 40%.

Cum trece Tarnița – Lăpuștești din eșec în eșec

“Proiectul de suflet” al ministrului energiei Sebastian Burduja, a suferit un eșec, prin anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asta.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, documentația pentru licitație a fost dezastruoasă, motiv pentru care cei 15 posibili ofertanți au avut peste 70 de cereri de clarificări. Licitația a fost lansată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă de o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani. Ulterior, documentația nu a fost suficient îmbunătățită, potrivit surselor HotNews.ro.

Fosta companie de proiect Hidro Tarnița a fost dizolvată la începutul lunii iulie, anul trecut, pentru că nu a produs nimic în 10 ani de existență, în afară de sinercuri, nu putea fi finanțată în niciun fel și nu a fost găsit niciun investitor pentru construirea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuştești, potrivit unui răspuns către HotNews.ro al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), în calitate de acționar majoritar.

In mod paradoxal, ministrul Sebastian Burduja l-a declarat prioritar și l-a făcut “proiectul de suflet” imediat după ce a fost desființată compania de proiect Hidro-Tarnița.

În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici.

Deoarece nu și-a gasit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns