Taxa pe lux, amânată 5 luni, din cauza lipsei informațiilor între primării și Fisc. Boloș: Omul nu știe dacă datorează...

Via: hotnews.ro

Guvernul a amânat marți cu 5 luni, până la 30 septembrie, aplicarea impozitului de 0,3% pentru clădirile cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei și mașinile de peste 375.000 de lei, pentru a permite schimbul de informații între primării și Fisc privind valoarea impozabilă. „În deciziile de impunere pe care le emit autoritățile locale, această valoare impozabilă, care se comunică contribuabililor, nu există și atunci omul nu știe dacă datorează sau nu, fiindcă nu are informații cu privire la valoarea impozabilă”, a declarat marți ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Marcel BolosFoto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Finanțelor a anunțat marți că Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență care prevede printre altele amânarea cu 5 luni, până la 30 septembrie a aplicării impozitului la marile proprietăți și averi, așa numita taxă pe lux.

Statul nu știe ce clădiri au o valoare impozabilă de peste 2,5 milioane de lei„Taxa aceasta pe lux, așa cum ați denumit-o, are nevoie de anumite informații care nu sunt la îndemâna contribuabililor, precum valoarea impozabilă a clădirii.Știm că pentru clădiri valoarea impozabilă este de peste 2,5 milioane de lei, iar pentru mașini este de peste 375.000 de lei. În deciziile de impunere pe care le emit autoritățile locale, această valoare impozabilă, care se comunică contribuabililor, nu există și atunci omul nu știe dacă datorează sau nu datorează (n.a acest impozit) fiindcă nu are informații cu privire la valoarea impozabilă”, a declarat marți Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, Guvernul a stabilit prin OUG un nou mecanism prin care primăriile în evidența cărora se găsesc contribuabilii și care au clădiri cu o valoare mai mare de 2,5 milioane lei, să înștiințeze contribuabilii pentru ca mai apoi ANAF cu tot ce înseamnă structuri teritoriale județene să poată emite deciziile de impunere și să purceadă la încasarea banilor”.

„E prematur de spus care este suma pe care o vom încasa. Deocamdată mecanismul trebuie pus la punct astfel încât autoritățile locale să comunice cu ANAF și în același timp contribuabilul să știe că în evidențele autorităților locale figurează acele proprietăți imobiliare de peste 2,5 milioane de lei”, a spus Boloș.
Boloș: Încă n-am ajuns la cloudul guvernamental ca să se asigure interoperabilitatea bazelor de date

Întrebat ce se va face mai exact în 5 luni și de ce nu a fost prevăzută această situație la momentul impunerii acestui nou impozit, Boloș a dat vina pe lipsa interoperabilității IT între sistemele informatice dintre primării și ANAF.

„Când am impus măsura, bazele de date și toate informațiile erau la autoritatea locală. Impozitul urma să fie administrat și implementat de către ANAF, autoritate centrală. Încă n-am ajuns la cloudul guvernamental ca să se asigure interoperabilitatea bazelor de date, încât ANAF să se uite în PatrimVen care e baza de date a autorității locale, sau invers – autoritatea locală să se uite în baza de date a ANAF-ului și de aceea avem aceste tipuri de măsuri. Sigur că în momentul în care vom avea cloudul guvernamental operaționalizat dintr-o simplă tastare se va putea vedea informația și se va putea ajunge la fundamentarea deciziilor mai rapid”, a declarat ministrul Finanțelor.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns