Citiți continuarea
Cătălin Teniță atrage atenția că majorarea pensiilor în urma recalculării va fi anulată de creșterile de taxe de anul viitor: ”Acești bani cel mai probabil vor proveni dintr-o creștere de taxe anul viitor, fie că vorbim de creșterea TVA-ului cu patru-cinci puncte procentuale, fie că vorbim de creșterea impozitelor de la 10% la 15% pe venituri sau o combinație între aceste creșteri sau alte formule de accizare specială. Ceea ce înseamnă că de fapt, această creștere de 25%-30% va fi iluzorie parțial pentru pensionari, pentru că se va reflecta în creșteri substanțiale de prețuri la servicii și la bunuri”.
Deputatul precizează că majorarea pensiilor ar putea fi anulată și de scumpirea medicamentelor: ”Și medicamentele cresc foarte mult. Eu am vorbit în ultima vreme cu cel puțin zece pensionari care spuneau am prefera să avem pensiile la nivelul actual și medicamentele să fie compensate total, pentru că ei plătesc 500-700 de lei pe medicamente în fiecare lună și asta este foarte dureros”.
O creștere a pensiilor ”inegală între categorii”
Cătălin Teniță mai vede o problemă legată de majorarea pensiilor: ”Pensionarii percep că această creștere a pensiilor este inegală între categorii, în sensul că cresc substanțial pensiile mici, iar pensiile oamenilor care au muncit mai mult în viață, fie că au avut mai mulți ani de muncă, fie că au avut o meserie care le-a adus mai multe venituri și au contribuit mai mult la sistem, nu cresc suficient de mult. Practic, se întâmplă o egalizare pe bază și în același timp cresc în continuare pensiile speciale”.
Reprezentantul REPER mai spune că generațiile mai tinere percep faptul că ”sistemul nu este foarte echilibrat la momentul de față. Când generația decrețeilor (…) va ieși în următorii 15 ani la pensie, asta va afecta foarte mult sistemul, pentru că generația de după este mult mai mică numeric. Asta înseamnă că dacă noi acum nu găsim formule de restructurare a sistemului de pensii, astfel încât să fie bazat mai degrabă pe contribuția proprie decât pe solidaritatea intergenerațională, peste 10-15 ani, poate chiar mai devreme, sistemul va colapsa și asta înseamnă că noi trebuie să susținem mai mult acel Pilon II”.
Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională