Un politician a luat aprobare să înalțe un bloc în locul a două case vechi de 100 de ani

Via: hotnews.ro

Lângă Colegiul Mihai Viteazul, monument istoric, pe strada Matei Voievod 11-13, două case centenare sunt aproape să fie demolate, în schimbul unui imobil de 6 etaje, care va păstra fațada uneia dintre case.

Casele centenareFoto: Hotnews

Imobilele sunt valoroase, spun arhitecții consultați de HotNews.ro. Dar dreptul proprietarului e, la rândul lui, sacru, spune Primăria Sectorului 2.

Una dintre case apare ca fiind în zona protejată Carol, pe planșele postate pe site-ul Primăriei Capitalei, însă dezvoltatorul a venit cu o hârtie de la Universitatea Ion Mincu, în care se atestă că parcela a fost încadrată greșit în zona protejată. Documentul de la Facultatea de Arhitectură, care neagă calitatea de zonă protejată, e confirmat și de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. Care este povestea?

Firma Matei Voievod Development SRL face blocul

Anul trecut, pe 20 noiembrie, Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu prin care permite edificarea unui bloc cu două subsoluri, parter și 6 etaje în locul caselor, din imobilul cel mai vechi fiind păstrată fațada. Înainte de a intra în Consiliul Local, Primăria Sectorului 2 a dat aviz favorabil proiectului.

„A fost avizată propunerea de realizare lucrări de desfiinţare construcţii existente C2, C3, C4 şi C6 (n.r. anexele), restaurare și consolidare cu integrarea parţială a corpului C 1 realizat la sfârşitul sec. XIX, începutul sec. XX, (n.r. clădirea cea mai veche) extinderea şi supraetajarea acestuia rezultând un complex rezidenţial P+4E + E5R+E6R(prevăzut cu două subsoluri)” , se arată în anexele Planului Urbanistic de Detaliu.

Din planșele afișate se poate vedea că din imobilul vechi este păstrată doar fațada, iar înăuntrul său se construiește blocul de 6 etaje.

Parcelele pe care sunt construite cele două case au fost comasate și a rezultat o parcelă de circa 1600 mp, potrivit extrasului de carte funciară obținut de HotNews.ro. Dezvoltatorul imobiliar este firma MATEI VOIEVOD DEVELOPMENT S.R.L.

Pe site, zona e „protejată”, în documente, e „neprotejată”

Pe planurile aflate pe site-ul Primăriei Capitalei, parcela de la nr. 11 apare ca fiind în zona protejată Carol. Pe documentelele aprobate de Sectorul 2, nu apare însă că parcela ar fi în zonă protejată ci în zonă mixtă, care nu are statut de protecție.

Documentul poate fi citit AICI.

Diferența dintre ”protejat” și ”neprotejat” se face pe două planuri. În primul rând, în zonele protejate patrimoniul trebuie conservat. Apoi, în zonele protejate, autorizațiile de construire sunt emise de Primăria Capitalei, nu de sectoare.

Zona protejată Carol are grad de protecție maxim: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.

L-am contactat pe primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, pentru a întreba de ce Primăria a avizat acest proiect și dacă a dat autorizațiile de demolare și construire.

Primarul Mihaiu: „E dreptul lor legal”

„Proprietarii au vrut să demoleze și să construiască, noi în certificatul de urbanism le-am spus că pentru demolare și construire au nevoie de aviz de la Monumente și trebuie să facă un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns