Unii păgubiți cu RCA de la City Insurance și Euroins o să-și ia banii în 2 luni în loc de...

Via: hotnews.ro

Plenul Camerei Deputaților, for decizional, va aproba în această săptămână ca persoanele grav rănite sau rudele persoanelor decedate în accidente auto acoperite prin RCA-ul unor firme în faliment, dar și foștii clienți ai acestor asigurători care și-au denunțat polițele și au cerut restituirea diferenței de primă să-și ia banii cu prioritate.

Plati daune RCAFoto: Roman Romaniuk / Dreamstime.com

În situația prevăzută de lege se înscriu aproximativ 130.000 de cereri de plată în care se solicită circa 50 milioane de euro, potrivit informațiilor HotNews.ro din piața asigurărilor.

Contextul este acela că Parlamentul pregătește schimbări majore la legea de funcționare a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA). Unul dintre motive e acela ca România să iasă din procedura de infringement deschisă de Bruxelles pentru netranspunerea în legislație o Directivei UE (2021/2118).

Proiectul de lege menit să rezolve această situație a trecut de Senat, iar luni, 22 aprilie, Comisiile reunite din Camera Deputaților (for decizional) au votat raportul comun asupra acestui act, urmând ca proiectul de lege să fie acum adoptat de Plenul Parlamentului și apoi trimis la promulgare.

Ce păgubiți și creditori vor primi prioritate la plata daunelor RCA

Una dintre schimbările majore introduse în Camera Deputaților este un amendament care prevede că anumite cereri de plată să fie analizate cu prioritate de către FGA.

Amendamentul, inițiat de către deputatul Iulius Marian Firczak (Minorități), prevede modificări la art. 15 din lege astfel încât să fie analizate cu prioritate:

a) cererile de plată formulate de descendeții minori precum și cei aflați la studii până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani, ai persoanelor decedate în accidente rutiere;b) cererile de plată ale petenților care în urma producerii evenimentului asigurat şi au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă prin raportare la gradele de invaliditate prevăzute de lege;c) cererile de plată formulate de petenți în baza titlurilor executorii în contradictoriu cu asigurătorii în faliment, prin care asigurătorul este obligat la plata unor rente lunare în favoarea acestora;d) cererile de plată privind acordarea restituirilor de primă.

Contactat marți de HotNews.ro, deputatul Iulius Marian Firczak a declarat că proiectul de lege cu acest amendament va fi adoptat în plenul Parlamentului săptămâna viitoare.

„Votul în plen s-a amânat pentru săptămâna viitoare, motivul fiind faptul că senatorii și deputații trebuie să voteze numirea noilor membri de la Consiliul Concurenței. Nu sunt motive tehnice de a se mai modifica acest proiect de lege, de vreme ce Comisiile reunite din Camera Deputaților, for decizional, au votat raportul comun”, a declarat deputatul Iulius Firczak.

Dacă va fi adoptată, legea se duce la promulgare la președintele Iohannis.

Ce arată datele FGA: Câte cereri de plată s-ar putea plăti cu prioritate

HotNews.ro a solicitat FGA să detalieze câte cereri de plată ar putea fi vizate de modificările legislative mai sus amintite și valoarea estimată a despăgubirilor care vor fi achitate.

„La data de 31.03.2024, figurau înregistrate și nesoluționate la Fond un număr de 315.000 cereri de plată.Dintre acestea, un procent de aproximativ 42% reprezintă cereri de plată pentru restituire primă și un procent de aproximativ 2,8% reprezintă cereri de plată pentru cazuri de vătămări corporale și deces, inclusiv cereri pentru acordarea unor rente/prestații periodice”, a precizat FGA.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns