Via Transilvanica a luat, la Veneția, Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu. Record de voturi

Via: rfi.ro

Summitul European al Patrimoniului Cultural 2023 se dsfășoară în perioada 27-30 septembrie, la Veneția, oraș aflat pe lista patrimoniul mondial. În 28 septembrie a fost organizată, de către Europa Nostra și Comisia Europeană, în parteneriat cu orașul Veneția. o ceremonie prin care au fost sărbătoriți câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2023. Ceremonia a avut loc în prezența mezzosopranei Cecilia Bartoli, președintele Europa Nostra, și a lui Margaritis Schinas, vicepreședintele al Comisiei Europene, în fața unui public de aproximativ 700 de persoane.

Cu această ocazie a fost decernat Premiul publicului, al cărui câștigător a fost desemnat în urma voturilor cetățenilor europeni și nu numai. Cel mai apreciat proiect european de patrimoniu a fost, în acest an, Via Transilvanica, în favoarea căruia au votat 27.000 de oameni.

Alin Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social, a fost la Veneția. „Acest premiu este cel mai important, pentru că reflectă ceea ce are sens pentru oameni. Sute de sate de-a lungul traseului Via Transilvanica vor avea încredere că sunt mai valoroase și mai frumoase decât și-ar fi putut imagina vreodată. Via Transilvanica a adunat valorile organizației noastre, Tășuleasa Social, care de peste 23 de ani are misiunea de a proteja și promova patrimoniul țării noastre. Acum, prin cei 1.400 de kilometri care străbat România în diagonală, am descoperit împreună un drum care unește”, a spus, pe scena de la Veneția, Ușeriu.

Via Transilvanica a câștigat în acest an, alături de Călăuza Apelor, din Delta Dunării, Premiul Europa Nostra, cea mai înaltă distincție a Europei în domeniul patrimoniului. Alin Ușeriu a primit oficial Premiul Europa Nostra la Timișoara, la începutul lunii septembrie. La acel moment încă se putea vota pentru Premiul publicului.

Via Transilvanica are 1.400 km și trece prin 400 de localități și 10 județe, fiind împărțită în șapte ținuturi cultural-istorice. Drumul leagă 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar amenajarea lui a durat aproape cinci ani, fiind realizată cu sprijinul a 8.000 de voluntari. RFI a stat de vorbă atunci cu Alin Ușeriu, iar interviul poate fi citit AICI.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns