„Viața în Roșu”: povești de viață din lumea prostituției

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

În „Viața în roșu”, o serie de episoade difuzate în fiecare luni, până în luna iulie, pe platformele de podcast din Franța, aceste femei cu vârste cuprinse între 22 și 67 de ani povestesc cum au ajuns la prostituție și analizează ce le-a făcut „să cadă în ea”.

Și poate că nu din întâmplare acest proiect, susținut de organizația Mouvement du Nid, apare într-o perioadă în care guvernul se pregătește să prezinte Planul național de combatere a prostituției, care, potrivit executivului, va reafirma poziția aboliționistă a Franței.

„Suntem aici pentru a împărtăși povestea noastră, astfel încât toată lumea să vadă ce se întâmplă în spatele scenei”, explică Lexie, una dintre cele șapte creatoare ale podcastului, pentru AFP.

„Speranța noastră este că asta poate fi o resursă utilă atât pentru persoanele care au experimentat prostituția, cât și pentru cele care sunt tentate”, adaugă studenta de 22 de ani, care s-a prostituat timp de șase luni, când avea „abia 18 ani”.

„Eram singură în Nantes, iar o prietenă pe care nu o cunoșteam prea bine mi-a spus că are clienți obișnuiți pentru a câștiga bani și mi-a sugerat să fac și eu la fel”, povestește ea. „Nu a durat foarte mult, pentru că am ieșit la fel de repede cum am intrat”.

În episodul său – fiecare cu o durată medie de 15 minute – ea se oprește asupra motivelor pentru care „a reușit să ajungă în acest punct”: hărțuirea la școală ca urmare a „incapacității sale de a spune nu băieților” și „întâlniri neplăcute” pe internet cu bărbați mai în vârstă care i-au „spulberat” încrederea în sine.

„Foarte violent”

În podcast, „am încercat să transmitem sentimentele noastre, nu doar faptele”, subliniază Anne, în vârstă de 57 de ani, care a trecut prin două perioade de prostituție – prima, când a lucrat la protecția copilului în sudul Franței, iar a doua între 40 și 45 de ani.

„Ne-am mărturisit la microfon ceea ce simțeam în adâncul sufletului nostru, iar acea perioadă a fost extrem de distructivă”, adaugă ea.

La reascultarea episodului ei, ea mărturisește că a trebuit să „iasă afară și să plângă”. „Este foarte violent, nu este același lucru să o spui și să o auzi, este povestea ta care se întoarce să te muște în față, m-a supărat”.

Acest activist A Nidului – care a fost soldat și tată înainte de a face tranziția – avertizează de ani de zile asupra problemei prostituției în casele de copii.

Cu „Viața în roșu”, un titlu care evocă cartierele de culoare roșie și care contrastează cu „La vie en rose”, ea speră să „elibereze discursul”.

„Dacă am ajuns să mă prostituez, este pentru că ceva nu a mers bine și asta trebuie reparat pentru ca alții să nu cadă în sistemul de prostituție”.

Un al doilea sezon?

Pentru Alexine, în vârstă de 28 de ani, podcastul contribuie, de asemenea, la îndepărtarea „imaginii prostituatei fericite sau a celei nefericite care nu poate face față”.

Tânăra, care a lucrat ca studentă prostituată timp de doi ani în Toulouse, inițial pentru a-și plăti chiria, spune că exercițiul radiofonic a aruncat-o temporar „din nou în insomnie și atacuri de panică”.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns