VIDEOREPORTAJ „Ești de acord să se aducă din asta atomică în comună?” Cum i-au împărțit minireactoarele nucleare pe oamenii din...

Via: hotnews.ro

Săptămâna trecută, în timp ce o delegație condusă de ministrul Energiei din România se afla în Statele Unite pentru a discuta despre construirea în România a primelor reactoare nucleare de mici dimensiuni (SMR) NuScale din lume, o echipă HotNews.ro a vrut să vadă care este atmosfera la Doicești, comuna unde va fi construită noua centrală, ce știu și ce părere au localnicii despre reactoarele cu care vor fi vecini.

Pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești ar putea fi ridicate primele mini reactoare Nuscale din lumeFoto: Nuclearelectrica

Doicești, o comună din județul Dâmbovița, a fost aleasă pentru avantajele de infrastructură pe care le oferă. Aici a funcționat până în 2009 o termocentrală pe cărbune cu o capacitate aproape similară cu puterea noii centrale nucleare (462 MW).

România și SUA au semnat în 2021 un parteneriat pentru construirea unei centrale nucleare cu reactoare mici, modulare, cu tehnologie dezvoltată de compania americană NuScale. La acel moment, mai exista un proiect similar în Statele Unite. Între timp, în toamna anului trecut, NuScale a renunțat la proiectul din America, întrucât investiția crescuse de la 5 miliarde de dolari, cât era estimarea inițială, la peste 9 miliarde. Așa a devenit proiectul din Doicești primul de acest tip din lume, estimat să fie pus în funcțiune în anul 2029. Încă nu există o estimare a costurilor totale.

Despre controversele din jurul acestui proiect, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea acum două săptămâni, într-o conferință organizată de Income Magazine:

„Reactoarele modulare de mici dimensiuni funcționează de decenii pe submarine, pe spărgătoare de gheață, pe portavioane fără niciun fel de incident. Acum provocarea este să le pui pe uscat și pe verticală, ceea ce compania NuScale a reușit să facă. Este singura tehnologie din lume în acest moment certificată de un reglementator. Și nu oricare reglementator, ci cel mai strict din lume, anume NRC din Statele Unite”.

Una din întâlnirile de la Washington a fost chiar cu șeful NRC, potrivit unei postări a ministrului pe contul său de Facebook.

Primar: „Oamenii sunt împărțiți, își pun întrebări, de ce tocmai la noi”

De cealaltă parte a Oceanului, la nici 100 de kilometri de București, comuna Doicești se află într-o zonă de deal, pe cursul mijlociu al râului Ialomița, la câțiva kilometri de Târgoviște.

La prima impresie, este o așezare sărăcăcioasă. Casele sunt vechi, unele abandonate, curțile oamenilor sunt modeste, iar străduțele, înguste. Printre case se mai văd încă stâlpii care susțineau pe vremuri conductele de la vechea termocentrală. Singurul loc nou și colorat este părculețul din fața primăriei.

Este o zi frumoasă și însorită de vineri. Oamenii se pregătesc de weekend: un grup de copii au ieșit de la școală, câțiva bătrâni sunt la plimbare, niște localnici își plimbă bebelușii în cărucioare.

Aproape gard în gard cu casele oamenilor, vechea termocentrală pe cărbune a funcționat din anul 1952. Ea a fost oprită definitiv în 2009, când costurile de producție deveniseră prea mari.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns