Violența în școli: ”Copiii au apucăturile pe care le văd în societate, în filme”

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Ștefan Vlaston spune că violența la școală nu poate fi prevenită în mod real: ”Nu, e foarte greu, pentru că nu ai profesori de serviciu care să fie în timpul pauzelor în fiecare clasă. N-ai cum, că sunt și ei în Cancelarie, se mai odihnesc, își iau cataloagele”.

El afirmă că ”elevii în pauze sau în curtea școlii sau înainte de a veni la școală sau când pleacă de la școală și ies în curtea școlii sunt liberi și fac doar ce au căpătat ei, să zicem, obiceiuri proaste, din familie, de pe rețelele sociale, de pe TikTok”.

Ce pot face paznicii pentru a preveni violența în școli?

Pot face ceva paznicii, pentru a preveni actele de violență în școli? Ștefan Vlaston crede că nu: ”Nu, paznicii stau și păzesc intrarea în școală, nu patrulează pe holuri, nu există percheziții la intrarea în școală, ca să depistezi eventuale arme albe, nici nu ai putea, elevii vin cu un sfert de oră înainte de începerea orelor și trec într-un șir continuu prin fața paznicului. Ce să facă paznicul?”.

El consideră că ”mai degrabă, soluția ar consta în educație, dar educația, mă rog, în ziua de astăzi este copleșită de apucăturile pe care copiii le văd în societate, în filme”.

Rolul profesorilor

În ceea ce-i privește, unii profesori spun că rolul lor este să predea, nu să facă pe paznicii în școli. Ștefan Vlaston crede că ”asta e o greșeală, e o greșeală mare, pentru că profesorii au în sarcină nu numai predarea, ci și educația copiilor. Ei trebuie să fie un model, să le explice copiilor de câte ori apare un gest de violență sau un act care iese din comportamentul normal al unui elev, trebuie să se oprească din predare și să le explice tuturor și celui care a greșit de ce nu este bine să facă ce fac și să-i avertizeze asupra consecințelor actelor lor”.

Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns