Ziua Mondială a Educației| “Ne-am dori mai puține urări, dar să avem mai multe investiții” (Interviu)

Via: rfi.ro

În fiecare an, UNESCO şi Internaţionala Educaţiei promovează un mesaj semnificativ pentru această zi, iar anul acesta, cele două organizaţii trag un semnal de alarmă pentru a stopa deficitul de cadre didactice.

Cum arată Ziua Mondiala a Educatiei în România ne-a spus la RFI, Marius Nistor, Preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”

Reporter: Cum arată ziua mondială a educației în România?

Marius Nistor: La fel ca și în alți ani, cu prea puțină atenție acordată de către cei care au putere de decizie vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ preuniversitar. Ne-am dori mai puține urări de la mulți ani. Ne-am dori ca personalul care lucrează în învățământ să aibă un statut corespunzător. Ne-am dori să existe investiție mult mai substanțială în sistemul de învățământ preuniversitar. O școală de calitate este o școală care este rezultatul unor investiții de amploare din partea celor care au puterea de a decide acest lucru. Ne-am dori ca în premieră să vedem cum bugetul care este stabilit pentru educație în legea specifică să fie respectat ca atare. Ne dorim să vedem că anul aceste parlamentarii, reprezentanții guvernului, reprezentanții partidelor politice care pot să decidă ceva, nu vor mai veni cu prorogări ale articolelor prevăzute în pachetul legislativ privind finanțarea sistemului de învățământ.

Rep: În primăvară, când ați suspendat greva, ați avut niște promisiuni de la politicieni, printre care că va fi elaborată legea salarizării. Știm că aici nu s-a ajuns. Cum arată lucrurile acum?

Marius Nistor: Acțiunile de protest au început în luna mai și au continuat în luna iunie. Ele s-au finalizat cu promovarea a două acte normative. Ordonanța 57 prin care se stabileau foarte clar creșterile salariale în medie de 25% cu aplicabilitate de la 1 iunie 2023. Lucru care, de altminteri, s-a și întâmplat. De asemenea, prin aceeași ordonanță, se stabilea foarte clar că pe viitoarea lege unitară de salarizare, reperul esențial pentru învățământul preuniversitar este salariul debutantului cu studii superioare, care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Prin Ordonanța 58 era stipulată acordarea acelor vouchere pentru dezvoltare personală pentru personalul didactic în valoare de 1.500 lei. Aceste vouchere vor fi acordate acum, în luna octombrie. De asemenea, pentru personalul nedidactic vor fi vouchere în valoare de 500 lei cu aplicabilitate tot de acum, din luna octombrie. Ca să clarificăm și problema legii unitare de salarizare, aveam termen foarte clar ca până în luna iulie să avem finalizată grila de salarizare pentru învățământul preuniversitar și universitar. Acest lucru s-a întâmplat. Grila a fost negociată la nivelul ministerului Educației. A fost asumată de către ministerul Educației și a fost înaintată către ministerul Muncii. Mai departe, legea unitară de salarizare nu este numai legea noastră, este legea tuturor bugetarilor.

Rep: Ce așteptări aveți de la bugetul de anul viitor? Ați avut discuții cu decidenții pe acest subiect?

Marius Nistor: În momentul de față decidenții au fost foarte ocupați de asumarea răspunderii pe o lege care prevede niște modificări fiscale, care ar trebui să acopere o gaură de aproximativ 42 de miliarde.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns