Citiți continuarea
Remus Ștefureac spune după decizia CCR în cazul Dianei Șoșoacă unde ar putea merge votanții președintei SOS: ”Sunt mai multe variante. În primul rând, electoratul doamnei Diana Șoșoacă poate să facă exact ceea ce spune doamna Șoșoacă, să stea acasă la alegerile prezidențiale, adică în primul tur, pe data de 24 noiembrie și să meargă în masă să voteze cu partidul domniei sale la alegerile parlamentare de pe 1 decembrie. Aceasta este o posibilitate pe care nu o putem exclude, adică un absenteism al acestui tip de votanți, care nu-și regăsesc un candidat”.
Directorul INSCOP precizează pe de altă parte că ”nu putem să excludem și independența fiecărui votant, dincolo de ceea ce transmite candidatul pe care-l simpatizează. În măsurătorile anterioare, am pus următorul tip de întrebare: în cazul în care candidatul pe care îl susțineți nu ar candida, cu cine ați vota? Și am aplicat întrebarea tuturor candidaților relevanți, primii șase, în cazul doamnei Șoșoacă spuneam că 40% se duceau înspre domnul Simion, iar restul fie nu mergeau, fie se împărțeau câte puțin la toți candidații, sigur, în procente mai mari sau mai mici, dar în general în procente de sub 10% la restul candidaților. Deci această idee a unui transfer masiv de voturi dintr-o parte în alta este o idee care nu are sustenabilitate, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale”.
El explică faptul că ”în acest caz particular, vorbim de un electorat ultraradicalizat, dacă nu-și va regăsi un candidat care să rezoneze, care să transmită mesajele pe care le-ar susține acest public ultraradicalizat, care apropo, e format în proporție de peste 70% de persoane cu vârsta între 18 și 35-40 de ani, deci dacă nu-și va regăsi o voce cu care să se conecteze, probabil că va sta în proporție mai mare acasă”.
Va crește SOS în sondaje, după decizia CCR în cazul Șoșoacă?
Remus Ștefureac crede că decizia CCR în cazul Șoșoacă ar putea crește partidul SOS în sondaje: ”Am sentimentul că într-adevăr, acest tip de decizie ar putea să determine o mobilizare ceva mai mare și în România au funcționat adesea aceste mecanisme de mobilizare la vot prin victimizare și l-am văzut inclusiv în ceea ce privește câștigători ai alegerilor prezidențiale, parțial am văzut acest fenomen și la alegerile pentru Primăria Capitalei, când atacurile grosolane la un moment dat și total lipsite de credibilitate la adresa domnului Nicușor Dan au determinat o mobilizare a propriului electorat și l-au adus la un scor de aproape 50%, ceea ce nu prea am mai întâlnit la București. Deci victimizarea poate să funcționeze”.
Directorul INSCOP explică mai departe: ”Haideți să luăm următorul scenariu simplu: poate că domnul Simion ar fi avantajat. Dacă va fi avantajat și ar intra în turul doi, atunci sigur că partidul său va avea un supliment electoral peste o săptămână la alegerile parlamentare. Dacă va funcționa și această teorie a victimizării, confirmată în alte momente electorale, atunci ne-am putea trezi în Parlamentul României cu două forțe care susțin narative prorusești, cu scoruri de 25%-30%, nu poate fi exclus acest lucru”.