Acordul cu FMI: Ucraina face reforme chiar și în vremuri de război. România le amână pe timp de pace

Via: rfi.ro

Este vorba despre un acord în valoare de 15,6 miliarde de dolari, care se va întinde pe parcursul următorilor patru ani și care face parte dintr-un program amplu de susținere internațională în valoare de 115 miliarde de dolari.

Reprezentanții FMI au recomandat deblocarea unei tranșe de aproximativ un miliard de dolari, decizie care urmează să fie validată, în următoarele săptămâni, de Comitetul director al FMI.

Ajutorul acordat Ucrainei este destinat pentru a consolida finanțele publice în condițiile reducerii veniturilor bugetare. Este vizată, de asemenea, finanțarea datoriei publice și păstrarea independenței băncii centrale. În același timp, autoritățile ucrainene s-au angajat să facă o serie de reforme și să lupte împotriva corupției.

Reprezentanții FMI au declarat într-o conferință de presă că, la sfârșitul lunii aprilie, Ucraina a îndeplinit toate criteriile cantitative, iar reperele structurale au fost respectate.

De asemenea, sunt o serie de condiții incluse în acordul cu FMI la care autoritățile ucrainene lucrează, cum ar fi schimbarea legislației referitoare la creșterea transparenței privitoare la proprietarii de active din țară. Proiectul legislativ își propune să lupte contra evaziunii și vizează o mai bună colectare a taxelor și impozitelor.

În primul trimestru al acestui an, activitatea economică a revenit puternic, sistemul energetic a fost repus în funcțiune după atacurile care au avut loc asupra infrastructurii, piețele valutare s-au stabilizat, iar inflația a scăzut mult. Toate aceste evoluții îi fac pe analiști să îmbunătățească prognoza de creștere a economiei ucrainene la niveluri cuprinse între 1% și 3% după ce vechile cifre se situau între -3% și plus 1% .

Rămâne problema deficitului bugetar mare. Incertitudinea adusă de evoluția războiului pune, desigur, presiune asupra deficitului care a fost acoperit până acum din împrumuturi sau din ajutoare financiare internaționale.

Guvernul de la Kiev își asumă continuarea reformele inițiate și anume lupta împotriva corupției, buna guvernanță în aparatul de stat și gestiunea investițiilor publice. De altfel, investițiile private au scăzut foarte mult, fapt explicabil prin războiul aflat în desfășurare. Toate aceste reforme, însă, sunt necesare și din perspectiva intrării Ucrainei în Uniunea Europeană.

Anul trecut, economia ucraineană a scăzut cu 30%, dar prognozele arată că în anii următori va crește. Deficitul bugetar a fost, în anul 2022, de 16% din PIB, iar anul acesta se estimează că va ajunge la 20% din PIB, dar ar urma să scadă gradual în următorii ani ajungând la 3,4% din PIB în anul 2027. Datoria publică va atinge anul acesta aproximativ 100% din PIB, după ce anul trecut era de 81% din PIB.

Programul cu FMI are două faze. În prima parte, în anii 2023 și 2024, se va pune accentul pe consolidarea bugetară prin stimularea creșterii veniturilor, inclusiv prin evitarea unor noi măsuri care ar putea eroda veniturile fiscale, pe reducerea inflației și stabilitatea cursului de schimb și pe o evaluare a sănătății sectorului bancar și continuarea promovării independenței băncii centrale.

A doua fază a programului se va concentra asupra reformelor structurale pentru a consolida stabilitatea macroeconomică, a sprijini redresarea și reconstrucția postbelică. Acestea sunt obiectivele pe care și le propune acordul Ucrainei cu Fondul Monetar Internațional.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns