Agricultură UE: România trage un semnal de alarmă la Bruxelles

Via: rfi.ro

„Dacă nu înțelegem că fermierii noștri au nevoie de sprijin real, (…) putem să plecam cu toții din funcțiile pe care le deținem, a spus el adăugând «inclusiv dumneavoastră, domnule comisar ».

Janusz Wojciechowski, comisarul agriculturii, nu este însă pe deplin responsabil de situația creată.

Fermierii români și nu doar ei doresc schimbarea a două regulamente europene relative la protecția mediului, numite GAEC 7 ( rotația obligatorie a culturilor) și GAEC 8 (lăsarea a 7% din parcele necultivate).

Cele două fac parte din noua Politică Agricolă Comună care a intrat în vigoare în 2021 și care a fost mult alterată de normele de mediu. Acestea au venit în cea mai mare măsură de la cabinetul fostului comisar al Green Deal, Frans Timmermans.

O derogare, cerută acum de 15 state membre UE, nu este ușor de obținut, mai ales că nu are susținerea tuturor capitalelor.

Comisia Europeană este parțial implicată în această nouă discuție. Ursula von der Leyen se opune oricăror revizuiri ale directivelor pentru a nu dilua efectul pachetului ecologic, atât de mult promovat de Comisie.

Comisarul agriculturii Janusz Wojciechowski este în favoarea revizuirii directivei privind pășunile (GAEC 8). De aceea, cererea ca acesta să demisioneze nu ar fi fost întemeiată.

De altfel, demisia unui comisar european este posibilă doar dacă aceasta este propria lui inițiativă. Se poate ca demisia să fie cerută de Parlamentul European sau de președintele echipei, de comisari adică de Ursula von der Leyen.

Unui comisar i se poate cere demisia în caz de corupție dovedită (Parlamentul o cere) sau în cazul unei conduită neadecvate. Doi comisari au fost invitați să plece din echipa de la Bruxelles, anume John Dalli (corupție) și Phil Hogan (conduită neadecvată).

In teorie, un stat membru nu poate cere demisia unui comisar european, nici măcar dacă respectiva persoană a fost numită inițial de guvernul care i-ar cere apoi demisia.

In practică, Phil Hogan a pierdut susținerea guvernului irlandez. In baza faptului că nu a respectat normele de carantină din Irlanda și în plus a vorbit la telefon când se afla la volan, Ursula von der Leyen i-a cerut demisia. Presiunea politică a venit de fapt de la Dublin, iar ea a cedat – un fapt inacceptabil care a creat un precedent periculos.

Prin urmare, Wojciechowski ar putea fi retras din echipa de la Bruxelles dacă o dorește guvernul lui Donald Tusk și mai ales dacă știe cum s-o ceară.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns