Săptămâna Memoriei, inaugurată în R.Moldova. Victimele Holocaustului, comemorate în scuarul Parlamentului

Via: rfi.ro

Deputați moldoveni, însoțiți de tineri, au aprins lumânări în memoria victimelor Holocaustului și au păstrat un minut de reculegere. Prin acest gest simbolic, spun ei, și-au arătat solidaritatea față de suferința trecutului și s-au angajat să păstreze vie memoria celor care au avut de îndurat ororile Holocaustului.

”A fost o tragedie, dar, din păcate, omenirea nu învață din tragediile trecute. Trebuie să comemorăm, să le vorbim copiilor despre faptul că au fost comise aceste atrocități, să ne referim atât la cei care le-au făcut, cât și la cei care au sărit în ajutor și au salvat vieți riscându-și propria viață”, spune președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Să spunem că, Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul în iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia.

Între timp, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, în calitate de membru al Congresului Mondial Evreiesc, participă la campania anuală #WeRemember, în contextul Zilei de Comemorare a Holocaustului – 27 ianuarie.

Campania din 2024 #WeRemember cu genericul ”Învață din trecut, protejează viitorul” încurajează participanții din întreaga lume să se fotografieze ținând o pancartă pe care scrie ”Ne amintim” și apoi să își posteze fotografiile pe rețelele de socializare folosind hashtag-ul #WeRemember, pentru a răspândi mesajul ”niciodată din nou”.

”Holocaustul a fost persecuția organizată și uciderea a 6 milioane de evrei, alături de alte grupuri vizate, de către naziști și colaboratorii lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cunoașterea despre această istorie și înțelegerea a ceea ce a dus la cea mai mare tragedie din timpurile moderne poate ajuta la prevenirea viitoarelor genocide și acte de ură bazate pe religie, etnie sau alte diferențe. În condițiile în care numărul supraviețuitorilor descrește cu fiecare an, este responsabilitatea noastră comună să păstrăm memoria victimelor și să ne asigurăm că trecutul nu este uitat, iar istoria distorsionată”, susține Comunitatea Evreiască din Republica Moldova.

Spre regret, puțini oameni știu despre Holocaust în Moldova, iar negarea și distorsionarea, inclusiv în spațiul public și online este îngrijorătoare. Potrivit Comisiei Internaționale pentru studierea Holocaustui, în jur de 300.000 de evrei și mii de romi, precum și alte grupuri, au fost exterminați în Holocaustul din Moldova.

Să spunem că, Consiliul Audiozualului din R.Moldova a recomandat furnizorilor de servicii media audiovizuale să difuzeze, în perioada 21-28 ianuarie, emisiuni, filme, documentare și să mediatizeze evenimentele organizate, în contextul Săptămânii Memoriei Holocaustului. ”Comemorarea ne permite să reflectăm asupra episoadelor din istorie, să învățăm din lecțiile trecutului și să prevenim repetarea lor”, afirmă autoritățile.

În Republica Moldova, Ziua Naţională de Comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual, din 2015.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns