Citiți continuarea
Analistul economic Adrian Negrescu spune că deși este o procedură birocratică și nu a beneficiat de o campanie de promovare eficienta, măsura amnistiei este bună în esență pentru că ar putea să micșoreze din deficitul bugetar care se apropie de 30 de miliarde de euro prin alte metode decât creștera taxelor:
„Am senzația că statul a ieșit la pescuit din punct de vedere financiar, poate prinde ceva. A aruncat undița așteptând ca din cei 800 000 de datornici la bugetul de stat, și mă refer aici la persoane fizice, cineva să-și plătească dările restante. E o misiune ca la pescuit, e probabil să câștigi, adică să prinzi ceva, dar e mai probabil să nu prinzi nimic. Cred că 8 din 10 pescari se întorc fără niciun fel de captură. E o problemă pentru că nu este însoțită, din punctul meu de vedere, de o campanie eficientă de promovare a acestui serviciu și, în primul rând, foarte birocratic întreg mecanismul de a beneficia de pe urma acestei amnistii. Trebuie să depui nu una, ci două declarații. Trebuie să te prezinți la Fisc și din proprie experiență, pot să vă spun că trebuie să stai la 4 ghișee pentru a beneficia de această amnistie fiscală.
Rep: Cum îi dezavantajează măsura pe cei care au apucat să-și plătească integral datoriile la stat sau la vamă?
Adrian Negrescu: ” Întotdeauna vor exista astfel de întrebări atunci că e vorba de o amnistie fiscală. În esență, ideea nu este rea. Este o idee bună pentru că este menită să aducă bani la buget, iar dacă statul își permite să renunțe la tot ce înseamnă penalizări și alte cheltuieli legate de aceste datorii restante, e un lucru pozitiv. Faptul că nu-i încarci pe oameni cu niște dobânzi și penalități, la urma urmei, ajută. Da, este un comportament prea puțin moral în ceea ce privește cei buni platnici. Dar, până la urma urmei, să ne gândim la gaura bugetară uriașă, de aproape 30 de miliarde de euro, pe care statul are și la eforturile pe care statul le face în momentul de față pentru a acoperi acest deficit bugetar, prin alte metode decât prin creșterea taxelor. Prefer două, trei, cinci amnistii de acum încolo eficiente, decât să ne crească taxele din nou, începând din 2025.”
Rep: A mai fost o amnistie în anul 2021, însă atunci se adresa doar persoanelor juridice. Acum și persoanele fizice care datorează statului bani pot beneficia de ea. Ar fi mai potrivit ca Guvernul să găsească o soluție permanentă, cum ar fi oferirea unor deduceri pentru a încuraja oamenii să plătească, în loc să-i transforme în datornici?
Adrian Negrescu: „Da, în condițiile în care, să nu uităm, există o facilitate pentru cei care își plătesc taxele locale până la 30 martie, o facilitate de 10% din impozit. Am putea extinde această facilitate la nivelul întregului ansamblu fiscal, în așa fel încât să-i stimulezi pe oameni să-și plătească la timp sau poate chiar anticipativ, taxele și impozitele.