SUA: Economie puternică, alegători deprimați. Cum se explică acest paradox?

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Inflația încetinește, recesiunea mult anunțată nu s-a adeverit, cheltuielile de consum se mențin la un nivel solid, iar puterea pieței muncii continuă să uimească… Cu toate acestea, aproape jumătate dintre persoanele intervievate în cadrul unui sondaj New York Times/Siena College, publicat marți, consideră că situația economică este „proastă”.

Deoarece, după trei ani de inflație accentuată, „prețurile ridicate golesc buzunarele oamenilor, iar acest lucru afectează cu adevărat încrederea consumatorilor, chiar dacă indicatorii sunt fiabili”, a declarat pentru AFP Joanne Hsu, director al sondajului lunar al Universității din Michigan privind încrederea consumatorilor.

Într-adevăr, prețurile sunt cu peste 20% mai mari decât erau la începutul anului 2020.

„Simplul fapt de a vedea prețurile crescând constant își pune amprenta asupra psihicului colectiv, în special pentru familiile cu venituri mici și medii”, a analizat Ryan Sweet, economist la Oxford Economics.

Prioritatea alegătorilor

Candidatul republican, Donald Trump, apelează în mod regulat la această coardă sensibilă pentru a convinge alegătorii, arătând că prețurile sunt mult mai mari în prezent decât atunci când se afla la putere el.

„Inflația ne-a distrus economia”, a declarat el vineri în Augusta (Georgia).

„Cu (Kamala Harris) în funcție, inflația va exploda”, a insistat el duminică la un miting în Juneau (Wisconsin), promițând că, dacă va câștiga alegerile, „din prima zi a noii mele administrații, (…) vom face America din nou accesibilă”.

Situația economică este una dintre prioritățile alegătorilor americani. Iar „faptul că oamenii nu simt că prosperă în această economie este o adevărată provocare pentru partidul aflat la putere”, remarcă Joanne Hsu.

Cu toate acestea, Partidul Democrat pare să fi devenit ceva mai convingător în privința economiei de când Kamala Harris a fost desemnată candidat, după ce Joe Biden s-a retras în iulie.

Un sondaj al Universității din Michigan, publicat la 20 septembrie, arată că 41% dintre persoanele chestionate consideră că Kamala Harris este o opțiune „mai bună pentru economie”, față de 38% pentru Donald Trump.

Același sondaj din iulie, când Joe Biden era încă în cursă, arăta un avans pentru Donald Trump în această privință, cu 40% față de 35%.

Visul american în pericol

Kathy Bostjancic, economist-șef la Oxford Economics, amintește, de asemenea, de un studiu al Biroului de buget al Congresului (CBO), un organism independent, care a arătat în mai „că puterea de cumpărare a familiilor este de fapt mai bună (astăzi) decât era în 2019”.

Salariile au fost, practic, mai mari decât inflația începând din mai 2023. Dar acest lucru nu este valabil pentru toată lumea, iar multe familii au apelat la cardurile de credit pentru a-și acoperi cumpărăturile, pe care acum se luptă să le ramburseze.

Iar odată cu creșterea prețurilor, faimosul „vis american” este în pericol.

„Achiziționarea unei case este mult mai puțin accesibilă în prezent decât era înainte de pandemie”, subliniază Kathy Bostjancic, în condițiile în care prețurile au crescut vertiginos, iar rata dobânzii „depășește încă cu mult 6%” pentru creditele imobiliare.

Desigur, inflația a încetinit brusc după ce a atins un nivel maxim de 9,1% pe an în iunie 2022 și a fost de numai 2,5% în august, conform indicelui IPC, în funcție de care sunt indexate pensiile.

Citește articolul pe rfi.ro

Leave a Reply