ANALIZĂ De ce palestinienii pot conta pe studenții americani, dar nu și pe aliații arabi pentru a protesta

Via: hotnews.ro

Palestinienii ar putea fi mulțumiți să vadă campusurile universitare americane izbucnind în indignare din cauza ofensivei Israelului în Gaza, dar unii din enclava în conflict se întreabă, de asemenea, de ce nu au avut loc proteste similare în țările arabe pe care le-au considerat mult timp aliați, potrivit unei analize Reuters.

Proteste pro-Palestina la New YokFoto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Demonstrațiile au zguduit universitățile americane în această săptămână, cu confruntări între studenți, contramanifestanți și poliție, dar, deși au avut loc unele proteste în statele arabe, acestea nu au fost nici pe departe la fel de mari sau de zgomotoase.

„Urmărim protestele pe rețelele de socializare în fiecare zi cu admirație, dar și cu tristețe. Suntem triști că aceste proteste nu au loc și în țările arabe și musulmane”, a declarat Ahmed Rezik, în vârstă de 44 de ani, tată a cinci copii, refugiat în Rafah, în sudul Gaza.

„Mulțumim studenților solidari cu Gaza. Mesajul vostru a ajuns la noi. Mulțumesc studenților de la Columbia. Mulțumim studenților”, era mâzgălit pe un cort din Rafah, unde peste un milion de persoane se adăpostesc de ofensiva Israelului.

Studenții americani ar putea fi mai motivați să protesteze

Motivele pentru liniștea comparativă din campusurile și străzile arabe pot varia de la teama de a nu supăra guvernele autocrate la diferențele politice cu Hamas și susținătorii săi iranieni sau îndoielile că orice protest ar putea avea un impact asupra politicii statului.

Studenții americani de la universitățile de elită se pot confrunta cu arestarea sau expulzarea din școlile lor, dar consecințe mai dure i-ar putea aștepta cetățenii arabi care protestează fără autorizația statului.

Iar studenții americani ar putea fi mai motivați să protesteze în condițiile în care propriul lor guvern sprijină și înarmează Israelul, în timp ce chiar și țările arabe care au relații diplomatice depline cu Israelul au criticat vehement campania sa militară.

Atunci când au fost întrebați despre conflict, arabii din Maroc până în Irak și-au exprimat în mod constant furia față de acțiunile Israelului și solidaritatea cu locuitorii din Gaza, ceea ce a dus la sărbătorirea în surdină a Ramadanului în întreaga regiune luna trecută.

Au avut loc unele mitinguri de susținere a palestinienilor, în special în Yemen, unde rebelii Houthi s-au alăturat conflictului prin atacuri asupra navelor din Marea Roșie.

De asemenea, arabii din întreaga regiune și-au manifestat pe rețelele de socializare oroarea față de război și sprijinul pentru concetățenii lor arabi din Gaza, chiar dacă nu au ieșit în stradă.

Dar, indiferent de motivul pentru lipsa protestelor publice, unii oameni din Gaza fac acum comparații nefavorabile între tumultul din Statele Unite și reacția publică pe care o pot vedea în alte țări arabe.

„Le cer studenților arabi să facă ceea ce au făcut americanii. Ei ar fi trebuit să facă mai mult pentru noi decât americanii”, a declarat Suha al-Kafarna, strămutată de război de acasă, în nordul Gaza.

Citește și: ANALIZĂ Furie, politică și violențe.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns