Arabia Saudită în recesiune. Dar cum e posibil?

Via: rfi.ro

Fondul Monetar Internațional (FMI) spune că țările din regiunea Golfului Persic rareori se confruntă cu astfel de slăbiciuni. În 2023, Arabia Saudită a avut cea mai slabă performanță dintre țările G20, după Argentina, o țară încă prinsă în criza datoriilor. Ce contrast față de anul 2022, când economia țării înregistrase un salt de 9%, iar în acea perioadă se afla în fruntea clasamentului G20!

Creșterea a avut loc într-un context în care prețul petrolului era în plină ascensiune, cu o medie de peste 100 de dolari pe baril, din cauza conflictului din Ucraina. Totuși, în 2023, acest preț mediu a scăzut brusc la 87 de dolari, iar ca rezultat, economia regatului a început să se contracte.

Anii trec și situația rămâne aproape neschimbată în regatul petrolier: cu cât producția de petrol este mai mare, cu atât creșterea economică este mai puternică – cele două fenomene sunt mereu strâns legate.

În 2023, însă, ”tenorul OPEC” și-a redus drastic producția, așa cum au făcut și celelalte țări membre ale cartelului la îndemnul său, în speranța de a stimula creșterea bruscă a prețului petrolului. Pentru a-și echilibra bugetul și pentru a finanța proiectele Vision 2030 ale prințului Mohammed bin Salman, Arabia Saudită are nevoie ca prețul unui baril de petrol să fie de cel puțin 108 dolari, conform estimărilor făcute de Bloomberg.

Dar acest obiectiv a rămas inaccesibil în 2023. Această situație apare pentru că cererea a scăzut, iar oferta crescută din partea Statelor Unite, Braziliei și Guyanei a compensat încetinirea producției OPEC. Prin urmare, cea mai bogată țară din Golful Persic se confruntă cu o recesiune tehnică și probabil temporară, determinată de sectorul petrolier.

Petrolul rămâne esențial

Sectorul non-petrolier a fost prosper anul trecut. Veniturile au crescut cu 4%, în timp ce vânzările de petrol și gaze au scăzut cu 16%, dar nu este suficient de puternic pentru a prelua ștafeta. Industria petrolieră reprezintă în continuare 40% din PIB, față de 45% în 2012.

Proiectele abundă în domeniile energiilor verzi, extracției miniere, sportului, turismului, sănătății, vehiculelor electrice sau vestitul oraș al viitorului, Neom.

Dar procesul de tranziție avansează încet și roadele sale nu sunt încă vizibile. Implementarea planului Vision 2030 este doar pe jumătate parcursă. Și în ciuda recesiunii, guvernul intenționează să continue campania de investiții.

Petrolul este cel mai important factor financiar care contribuie la schimbarea economiei. Guvernul deține 90% din acțiunile Aramco, compania națională care exploatează petrolul, iar fondul suveran de investiții este foarte activ în transformarea economiei (8%). Prima companie listată la bursă din lume, evaluată la 2.000 de miliarde de dolari, este ”găina cu ouă de aur” a regatului.

O companie care plătește dividende uriașe, chiar și atunci când prețul acțiunilor este dezamăgitor, așa cum a fost cazul în 2023. Dividendele au fost de 29 de miliarde de dolari atât în trimestrul al doilea, cât și în al treilea. Această sumă ar fi suficientă pentru a acoperi și deficitul bugetar, dar și o parte din investiții…

Traducere de Oana Neacșu după articolul publicat de rfi.fr

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns