Armenia aderă la Curtea Penală Internațională, Moscova consideră această decizie un „pas ostil”

Via: rfi.ro

Curtea, cu sediul la Haga, a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin în legătură cu războiul din Ucraina și cu presupusa deportare ilegală a copiilor în Rusia.

Erevanul este acum obligat să îl aresteze pe liderul rus dacă acesta calcă pe teritoriul țării.

„Statutul de la Roma al CPI a intrat oficial în vigoare pentru Armenia la 1 februarie”, a declarat pentru AFP reprezentantul oficial al țării pentru probleme juridice internaționale, Yeghishe Kirakosyan.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a catalogat în octombrie ratificarea de către Armenia a Statutului de la Roma, fondator al CPI, drept o „decizie greșită”.

Ministerul de Externe al Rusiei a catalogat acest lucru ca fiind un „pas ostil”.

În Armenia se află o bază militară rusă permanentă și face parte din alianța militară condusă de Moscova, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), formată din statele postsovietice.

Țările occidentale au primit ratificarea cu brațele deschise, fapt care marchează extinderea jurisdicției Curții în ceea ce a fost pentru mult timp considerată a fi influențată de Rusia.

Lumea devine din ce în ce mai mica pentru autocratul de la Kremlin”, a declarat șefa UE, Ursula von der Leyen, făcând referire la Putin după ce Armenia a ratificat statutul CPI în octombrie.

„Prevenirea crimelor de război”

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a încercat să calmeze temerile Kremlinului, prin afirmația că decizia nu a fost îndreptată împotriva Rusiei.

„Aderarea la CPI oferă Armeniei modalități reale de a preveni crimele de război și crimele împotriva umanității pe teritoriul țării”, a spus Kirakosyan.

„În primul rând, acest lucru privește Azerbaidjanul”, inamicul principal vecin al Erevanului, cu care a luptat două războaie pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah.

Însă, pasul făcut de Armenia a ilustrat o prăpastie tot mai mare între Moscova și Erevan, care a fost deranjat de lipsa de acțiune a Kremlinului în ceea ce privește confruntarea de lungă durată dintre Armenia și Azerbaidjan.

Forțele azere au străbătut în septembrie regiunea Karabah- unde sunt desfășurați Apărătorii Păcii ruși- și au reușit să facă forțele separatist armene să cedeze, ele fiind cele care controlaseră regiunea muntoasă timp de decenii.

„Armenia a sperat că, prin aderarea la CPI, prin asumarea unei decizii atât de sensibile pentru Rusia, ar putea primi garanții de securitate din partea Occidentului”, a declarat pentru AFP analistul independent Vigen Hakobyan.

„Dar se pare că și-a tensionat relațiile cu Rusia fără să primească garanții reale de securitate din partea Occidentului.”

Armenia a semnat Statutul de la Roma în 1999, dar nu l-a ratificat, invocând contradicții cu constituția țării.

Curtea Constituțională a declarat în martie anul trecut că aceste obstacole au fost eliminate după adoptarea de către Armenia a unei noi constituții în 2015.

Erevanul a depus în mod oficial instrumentul de ratificare a Statutului de la Roma în noiembrie anul trecut.

Traducere și adaptare de Crina Miruna Popescu de pe pagina în limba engleză a France 24.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns