Citiți continuarea
Dacă deschizi televizorul, în primul minut de butonat telecomanda, în mod sigur vei da peste cel puțin trei reclame legate de Black Friday.
Televizoare, mașini de spălat, haine și chiar mezeluri și autoturisme, totul e la reducere în aceste zile.
Totuși, cât de reale sunt aceste discounturi? Autoritatea pentru Protecția Consumatorului le recomandă clienților să fie precauți, mai ales când vine vorba de achiziții de pe site-uri din afara Uniunii Europene. ANPC nu poate interveni în cazul problemelor legate de tranzacție, livrare sau calitatea produselor, precizează instituția.
Experții de la Protecția Consumatorului ne sfătuiesc să ținem cont de anumite lucruri atunci când cumpărăm ceva de Black Friday. De exemplu, ar fi bine să verificăm magazinul online de unde facem achiziția, structura site-ului respectiv, datele de contact și secțiunea ”termeni și condiții”.
De asemenea, ANPC ne recomandă să verificăm modul în care este afișată reducerea de preț. Mai exact, magazinul este obligat prin lege să afișeze atât prețul redus, cât și pe cel inițial.
Nu cedați presiunilor comerciale de Black Friday
Protecția Consumatorului ne mai sfătuiește să nu cedăm presiunilor comerciale. De pildă, unele magazine online pot încerca să influențeze clientul prin mesaje de genul ”mai sunt doar trei articole din produsul acesta” sau prin afișarea unei numărători inverse.
Foarte importantă este și metoda de plată. Pentru a evita înșelătoriile de Black Friday, ar fi bine să ne asigurăm că adresa site-ului este marcată cu ”https” și simbolul lacătului închis.
De asemenea, e recomandabil să nu salvăm detaliile bancare pe telefonul mobil, pe computer sau pe orice platformă de cumpărături.
Câteva sfaturi vin și de la Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații. ANCOM atrage atenția asupra tentativelor de fraudă ce pot apărea sub forma unor mesaje false, sms-uri sau e-mail-uri, care par să fie trimise de furnizori de servicii poștale și care vă cer accesarea unui link sau completarea de date personale, precum numărul cardului bancar. Un furnizor real nu v-ar cere niciodată asemenea lucruri.
Black Friday a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai așteptate evenimente legate de cumpărături. Unul din doi români intenționează să-și cumpere ceva la ediția din acest an, conform unui studiu realizat de MKOR și citat de Adevărul. Bugetul total estimat depășește un miliard de euro.
Descărcaţi aplicaţia RFI pentru a urmări actualitatea internaţională